.st0{fill:#FFFFFF;}

24 Iunie Ziua Națională a Iei româneşti 

Articole | 24/06/2022

Ia, este un articol vestimentar românesc, care ne definește printre altele identitatea noastră culturală, făcând parte chiar din patrimoniul național românesc.

Cămașa tradițională, ia românească, a fost purtată în trecut cu mândrie  și de către reginele Elisabeta și Maria, atât la evenimente publice cât și în viața privată.

Regina Maria în tradiționala ie românească

Originea Iei își regăsește rădăcinile în portul tracilor, geților și dacilor.  Cămașa era confecționată din pânză de in subțire sau de cânepa, iar cel mai des model de broderie întâlnit este crucea, care în  cultura noastră identitară, reprezintă un element fundamental care simbolizează prin Creștinism un semn al victoriei  împotriva forţelor întunericului, dar mai presus de orice, simbolizează moartea și învierea Mântuitorului  Nostru Isus Hristos, care este simbolul credinței crestine.

Crucea, simbolul credinței creștine, și portul tradițional românesc, au fost printre altele  elementele principale de inspirație a siglei partidului nostru. 

Citind printre rândurile Istoriei , am aflat că Ia, a fost purtată pentru prima dată în perioada culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, iar teritoriile  pe care a fost răspândită această cultură în trecut, dar care se regăsește în zilele noastre de azi, a fost Nord-Estul Munteniei, Sud-Estul Transilvaniei și Basarabia.

Autor:Lidia Szentmihalyi

Lidia scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.