.st0{fill:#FFFFFF;}

AstraZeneca și confuzia generată de experți 

Articole | 08/04/2021

Apreciem oamenii de știință, virusologii, experții. Sunt persoane deosebite care au învățat ani la rândul pentru a ne ține sănătoși și la adăpost de pandemii și virusuri. Îi apreciem, dar nu apreciem confuzia care din nefericire bântuie în comunitatea științifică privind pandemia curentă, vaccinurile și alte lucruri esențiale care ne pun în dubiu.

Pe mulți dintre noi aceste lucruri neclare ne fac indeciși: să mă vaccinez ori nu? Unii experți spun una, alții spun altceva. Aspectul cel mai negativ, însă, este că politicienii, bazându-se, ne spun ei, pe ceea ce declară oamenii de știință, nu iau în considerare confuzia care domină lumea științifică. În ciuda acestor lacune și nesiguranțe, ei continuă să adopte politici care intensifică demonizarea cetățenilor și le subminează drepturile constituționale.

În acest sens, este potrivit să discutăm mai pe larg problematica AstraZeneca, un exemplu grăitor al confuziei din lumea științifică privind vaccinurile.

Zilnic, în Europa se vaccinează 1 milion de oameni, iar 3.000 mor din cauza virusului. Vaccinările AZ au fost aprobate în Europa la sfârșitul lui ianuarie, și vaccinări masive s-au produs din februarie și până acum o lună. Au apărut, însă, după cum știm cu toții, știri că în mai multe țări occidentale anumite persoane au murit după ce au fost vaccinate cu vaccinurile AZ, persoane în general tinere care înainte de vaccinare nu au avut comorbidități. Specialiștii pretindeau că vaccinul AZ cauza cheaguri de sânge, ducând la moarte.

Știrile acestea au dus la o diminuare masivă a încrederii europenilor în vaccinurile AZ: 60% dintre francezi, de exemplu, spun că au puțină ori deloc încredere în acest vaccin. Procente similare se întâlnesc și în Germania, Italia și Spania. Și nu e de mirare.Un specialist de la Johns Hopkins University spunea recent că efectele vaccinului AZ "raise concern that this vaccine is potentially life-threatening in a small subset of patients / creează neliniștea că acest vaccin poate fi letal într-un grup mic de pacienți".

Din nefericire, oamenii de știință nu ne pot spune nimic cu certitudine. Conform unui comentariu de expertiză din 30 martie, "we still can't be sure whether this blood disorder is triggered by vaccination, and we don't know yet whether the risk - if it's real - applies equally to all recipients / încă nu știm dacă cheagurile de sânge sunt rezultatul vaccinărilor și nu știm dacă riscul - dacă el există - este la fel de periculos pentru toți cei care se vaccinează". 

Comentatorul insistă că problemele nu trebuie ignorate. Nu putem spune oamenilor să se vaccineze în liniște pentru că "oricum foarte puține persoane mor" ca urmare a vaccinării. Viața e mult prea prețioasă pentru a impune oamenilor o astfel de perspectivă.Atenționarea comentariului e aparentă chiar din titlul articolului: "… reports of a very rare, dangerous blood disorder among recipients cannot be ignored / incidentele foarte rare privind bolile de sânge la persoanele care se vaccinează nu pot fi ignorate".

În final, așa cum scriu des, vaccinarea ori refuzul vaccinării sunt alegeri pe care fiecare dintre noi trebuie să le facem în mod individual, dar și în întregime liber. Ambele decizii trebuie respectate. Alegerile trebuie făcute fără constrângeri din partea medicilor ori a autorităților.

Comentariul de astăzi, însă, este un argument în plus care dovedește că autoritățile au gafat din nou: ne impun, după ce ne-au suprimat libertatea de a alege, să facem alegeri care ne pot asigura fie viața, fie moartea. Teama și ezitarea cetățeanului, fie ele cât de subiective, trebuie respectate de autorități. Dar, mai ales, ele nu trebuie penalizate.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.