.st0{fill:#FFFFFF;}

AU CREȘTINII VREO OBLIGAȚIE MORALĂ SAU BIBLICĂ DE A SE IMPLICA ÎN GUVERNARE ? 

Articole | 22/05/2022

Au creștinii datoria de a vota? 

Dacă da, ce principii ar trebui să-i călăuzească atunci când își exprimă opțiunea? 

Cum ar trebui pastorii să perceapă politica și cum își pot călăuzi bine congregațiile în timpul perioadelor de alegeri? 

Există o modalitate creștină de a ne implica în procesul politic? 

Creștinii din fiecare generație au dezbătut aceste întrebări.  

De-a lungul anilor, au fost propuse câteva modele și sugestii pentru implicarea politică și culturală a creștinilor. 

1. Deși aceste propuneri diferă în câteva particularități, toate au același scop, și anume acela de a-i ajuta pe creștini să aplice principiile biblice la problemele morale care modelează și influențează lumea din jurul nostru. 

 În 1947, teologul Carl Henry i-a avertizat pe contemporanii lui postbelici că creștinismul istoric risca să piardă influența culturală datorită ezitării Bisericii de a aplica Evanghelia la „problemele urgente ale lumii”. 

2. În vremea lui Carl Henry, mulți evanghelici erau tentați să se retragă sau deja se retrăseseră din viața publică.  

Drept urmare, evanghelicii deveneau tot mai tăcuți cu privire la relevanța socială a Evangheliei. Această retragere, după cum s-a temut Henry pe bună dreptate, i-a comunicat lumii că creștinismul nu putea să facă față celorlalte ideologii.  

În loc să se retragă, Henry i-a încurajat pe creștini să se implice în viața publică, aplicând principiile de bază ale credinței lor în toată paleta de probleme despre care vorbește Evanghelia – inclusiv guvernarea și politica, domeniul care determină în esență viața publică a oamenilor.  

Din fericire, mulți creștini de la mijlocul secolului XX au urmat îndrumarea lui Henry, căutând să se implice activ în lume.  

Totuși, creșterea secularismului și respingerea eticii sexuale creștine de către revoluția sexuală au dus la împingerea constantă a principiilor biblice la periferia vieții publice, de-a lungul ultimelor decade.  

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că creștinul de astăzi este neinformat sau confuz cu privire la felul în care credința sa ar trebui să influențeze implicarea lui publică.  

Și mai mult, trăim într-o perioadă de polarizare politică acută, exacerbată la fiecare tur de alegeri de un potop de spoturi publicitare ale candidaților pe fiecare platformă de comunicare.  

Din nefericire, tonul toxic, cât și natura extrem de partizană a sistemului nostru politic îi descurajează pe mulți credincioși de la studierea a ceea ce spune Biblia despre guvernare și de la a se gândi la felul în care credința ar trebui să influențeze perspectiva lor despre politică.  

Unii afirmă că creștinii trebuie să fie prudenți în ceea ce privește asocierea prea apropiată cu oficiali aleși sau cu partide politice, deoarece riscă să combine responsabilitatea Bisericii cu cea a statului. 

3. Ei întreabă: dacă Dumnezeu este suveran și controlează inima împăratului (Proverbele 21:1), de ce să riște să compromită mărturia creștină, implicându-se în ceva care provoacă atâta discordie?  

Alții susțin că credincioșii trebuie să fie alături de politicieni și partidele politice. Ei afirmă: de vreme ce politica este atât de importantă, se merită să investim resurse semnificative în educarea și mobilizarea congregației pentru implicarea în activitatea politică.  

Care dintre abordări este cea corectă? Ambele au intenții bune.  

Totuși, dacă sunt duse la extrem, ambele abordări sunt problematice.  

Prima poate duce la retragerea din spațiul public și politic. Iar cea din urmă amenință să dea la o parte scopul Bisericii, ridicând politica la un nivel de importanță pe care Dumnezeu nu l-a intenționat niciodată. 

 Scriptura nu susține nici retragerea totală din procesul politic, nici suprainvestirea în domeniul politic.  

Evanghelia se aplică tuturor domeniilor vieții, iar Biblia ne învață despre conducători și autoritățile politice. 

 Așadar, avem nevoie de o a treia abordare, un model în care creștini implicați activ, aplică cu credincioșie principiile biblice la provocările politice actuale. 


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.