.st0{fill:#FFFFFF;}

Cimitirul Dizidenților 

Articole | 21/01/2023

Unul dintre locurile cu totul neobișnuite pe care le-am vizitat în Chile a fost Cementerio de Disidentes / Cimitirul Dizidenților din Valparaiso, metropola de pe malurile Pacificului.

Așezat pe vârful unui deal înalt care privește spre Pacific, cimitirul are un nume, am spune, ciudat. Vechi de sute de ani, cimitirul e locul de odihnă a sute de pământeni. Inscripțiile de pe socluri, scurte cum sunt, spun multe despre viața unora dintre înaintașii noștri, frământările lor, realizările lor ori ostenelile lor pământești. În continuare voi discuta viața unui bărbat cu totul neobișnuit.

Oficial, cimitirul încă poartă numele original. Până acum jumătate de secol sau cam așa ceva, Chile nu permitea înmormântarea catolicilor în același cimitir cu decedații din alte religii, în principal evrei, dar mai ales Protestanți.

Numiți "Luteranos" în documentele oficiale, "Luteranos" era eticheta aplicata Protestanților care ajungeau în coloniile spaniole din America de Sud, fie ca imigranți, comercianți, mercenari, corsari, pirați, naufragiați ori aventurieri.

În tradiția sud americană "Luteranos" erau porecliți "disidentes" adică dizidenți ai credinței creștine. De unde decurge și numele original al cimitirului, menținut până astăzi chiar și pe frontispiciul cimitirului.

În 1814 a avut loc o bătălie între forțele navale ale SUA cu cele ale Marii Britanii în golful Valparaiso, iar ofițerii americani uciși în bătălie au fost înmormântați într-o groapă comună în vârful dealului, alături de alți Protestanți. O inscripție comemorativă identifică pe cei decedați.

O persoană neobișnuita, însă, care se odihnește în Cementerio de Disidentes încă din 1848, este britanicul Henry Osbond Burdon.

Inscripția îi descrie viața așa:

"Născut in Warwickshire, Anglia. Decedat pe 1 noiembrie 1848 și rănit în Bătălia de la Waterloo".
"Born in Warwickshire, England. Died November 1, 1848 and wounded in the Battle of Waterloo".

Nu știm alte detalii privind viața lui Burdon. Bătălia de la Waterloo a avut loc în iunie 1815 când o coaliție de armate conduse de britanicul Wellington l-a învins pe Napoleon la Waterloo, la vremea aceea în Olanda, dar azi în Belgia. În urma războiului, Napoleon a fost exilat pe insula St. Helen.

Burdon a supraviețuit un război crâncen unde a fost rănit, murind după 35 de ani departe de Europa și de casă. Potrivit istoriei, în bătălie au murit 3500 de britanici și au fost răniți 10.200. Burdon a fost unul dintre cei din urmă.

Această mică istorioară ne amintește de fragilitatea vieții, că viața este doar un "abur", o "floare care se ivește dimineața și se veștejește până seara", pentru a parafraza cuvintele lui David.

Dar observația cea mai frumoasă cu care am rămas vizitând Cementerio de Disidentes a fost că, fără excepție, fiecare decedat își punea încrederea și nădejdea vieții veșnice în Hristos, dând citate, pe soclurile mormintelor, din cuvintele Mântuitorului, singurul care ne poate ajuta să trecem puntea de la viața trecătoare în trup, la viața veșnică.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.