.st0{fill:#FFFFFF;}

Conservatorismul insurgent în Biserica Catolică din SUA, motiv de optimism, dar și pesimism 

Articole | 12/11/2021

Periodic, Austin Institute din SUA face sondaje de opinie în sânul Bisericii Catolice pentru a simți pulsul liderilor catolici privind diverse subiecte morale din societate. 

În octombrie a fost publicat ultimul studiu, care a cuprins un eșantion de 1.036 de preoți. Studiul poate fi citit aici.

Ultimul studiu de acest gen a fost făcut de Los Angeles Times în 2000. Studiul curent, deci, reprezintă gândirea și poziționarea clerului catolic din America după trecerea unei generații de oameni.

Pe plan secular, multe lucruri ostile Bisericii s-au întâmplat în acest interval de timp: căsătoriile homosexuale au fost legalizate în America în 2015, un Papă mai puțin conservator a fost desemnat la Vatican, iar secularizarea universităților catolice din America a continuat la un pas sporit.

Unul dintre autorii studiului este sociologul Mark Regnerus, Profesor de Sociologie la Univeristy of Texas in Austin, cu care am făcut un live pe pagina mea de Facebook în iulie. Chestionarul a cuprins 50 de întrebări și s-a concentrat pe opt teme fundamentale, printre ele, nivelul moral al preoților, perspectivele preoților privind dilemele morale ale zilei (sodomie, avort, eutanasie, celibat, etc.), nivelul de conservatorism al preoților tineri din America la ora actuală.

În general, informațiile obținute sunt, spune Profesorul Regnerus, încurajatoare, dar există și motive de îngrijorare. Observația cea mai încurajatoare este că generația tânără de preoți este mult mai conservatoare decât generația de preoți ai anilor 60 și 70. De exemplu, astăzi 90% dintre preoți afirmă că "avortul este păcat" în comparație cu 68% în anii 60.

O veste la fel de încurajatoare este declinul procentului preoților care întrețin relații homosexuale. În 1981, 60% dintre preoți se identificau ca fiind heterosexuali, iar restul ca având orientări sexuale diferite. În 2020, 89% dintre ei se identificau ca fiind heterosexuali. De acum într-o generație, adică până în 2041, se anticipează ca procentul acesta va crește la 92%. Rezultate la fel de încurajatoare privește celibatul. Aproximativ 60% dintre preoți acceptă astăzi celibatul. Doar 2% îl resping și afirmă că întrețin relații sexuale.

Un rezultat spectacular este procentul în creștere de preoți care numesc sodomia păcat. Dacă în 1981 doar o treime dintre ei socoteau sodomia păcat, în 2020 procentul a ajuns la 89%. Vestea și mai bună este că procentul acesta e mai ridicat la preoții tineri.

Din nefericire, studiul lui Austin Institute reflectă și vești mai puțin bune. Dacă conservatorismul este în ascensiune la preoți, în rândurile catolicilor ca și grup confesional, procentul celor care acceptă "progresismul sexual" este în creștere, în primul rând la generația tânără.

Rezultatul acesta este reflectat în comportamentul sexual al tinerei generații pe care preoții mai în vârstă îl observă. În acest sens, majoritatea preoților au o perspectiva pesimistă asupra viitorului Bisericii Catolice în America. Majoritatea agreează că Biserica funcționează într-o "cultură post-creștină" care influențează gândirea catolicilor mai mult decât gândirea tradițională a Bisericii Catolice.

Studiul lui Austin Institute este un semnal de alarmă și pentru Biserica din România. Pentru toate confesiunile, de altfel. Ne putem aștepta ca nivelul conservatorismului în interiorul confesiunilor din România să fie mai ridicat. Din nefericire, trebuie să agreăm că și în rândurile generației mai tinere din România influențele seculare și "progresiste" tind să dea la o parte învățăturile fundamentale și tradiționale creștine privind lumea, moralitatea și societatea.

Provocarea pentru Biserica Catolică din America este aceeași și pentru confesiunile din România, pentru fiecare lider spiritual, preot, pastor ori lider de tineret: alfabetizarea creștinilor în valori creștine. Ori, pentru a folosi o expresie a Sfântului Apostol Pavel, "să o rupem cu păgânătatea".



Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.