.st0{fill:#FFFFFF;}

Despre durere: lecțiile lui Ross Douthat (III) 

Articole | 13/01/2022

Despre durere: lecțiile lui Ross Douthat (III)

Continui astăzi recenzia cărții lui Ross Douthat, The Deep Places, care ar putea fi tradusă în limba română ca “Adâncurile”. Vă ofer o recenzie în engleză.

Durerile lui Douthat din ultimii 5 ani i-au făcut bine, zice el. I-au perfectat personalitatea. I-au modelat cariera.

I-au plasat înainte ochilor adevăratele priorități ale vieții. La 42 de ani, câți are acum, Douthat este un om de succes incontestabil.

A fost un om de succes de mai mulți ani, educându-se în școlile prestigioase ale Americii, iar apoi ajungând jurnalist și editorialist pentru New York Times.

A scris mai multe cărți care au fost bine primite și vândute în multe exemplare. A influențat și încă influențează gândirea unei mulțimi de oameni.

E conservator, creștin, participant fidel la liturghiile săptămânale catolice, și din tinerețe merge la “confession” cu strictețe și regularitate. Fidel soției și copiilor lui. Fidel lui Dumnezeu și tradiției catolice. Scriitor cu o peniță ascuțită.

Ultima lui carte, the Decadent Society / Societatea decadentă, am recenzat-o acum doi ani în limba română.

Este o carte în care face o analiză profundă și critică a declinului moral al Occidentului, dar și al creștinismului. În final, Societatea decadentă propune creștinismul ca unica alternativă viabilă pentru salvarea umanității.

Om de succes, Douthat călătorea uimitor de mult în toată lumea, la diferite conferințe pentru a ține prelegeri în marile universități ale lumii, la conferințe internaționale. Era invidia multor jurnaliști.

Viața lui se mișca într-un ritm rapid. Călătorea, spune el, la marile “Babiloane / Babylons” ale lumii contemporane.

Își făcea simțită prezența. Și totuși, acest tânăr intelectual, creștin, care a cunoscut o ascensiune rapidă în viața profesională, trece, la anii de mijloc ai vieții prin încercările și durerile lui Iov. Singurul lucru care nu i-a fost luat a fost familia.

În anii durerii i s-au născut 2 copii, iar căsătoria i s-a întărit. Dar a intrat și în datorii financiare mari pentru a-și putea întreține familia și acoperi multele cheltuieli medicale.

Ascensiunea acestui creștin într-un fel neprihănit, descendent al unor generații de oameni temători de Dumnezeu, a fost stopată brusc în 2016, când s-a îmbolnăvit de Lyme disease.

Metaforic, el definește boala Lyme ca pe o boală care nu te ucide, dar care te face să dorești să mori din cauza durerilor. (“Lyme doesn’t kill you. It just makes you wish that you were dead / Boala Lyme nu te ucide. Doar te face să-ți dorești sa fi mort ...”) (Pagina 191)

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.