.st0{fill:#FFFFFF;}

Despre durere 

Articole | 03/01/2022

În ultimele săptămâni am intrat în contact cu diverse persoane care mi-au spus că de mulți ani trăiesc cu durere în trup.

Este o mare binecuvântare pentru aceia dintre noi care nu trăim cu durere permanentă în trup, dar o mare tragedie pentru cei care au.

Încep noul an cu un comentariu și pentru unii și pentru alții. E folositor să apreciem lipsa durerii în trup a celor mulți dintre noi și să ne solidarizăm cu cei puțini care au dureri constante.

Călătorind din Texas în România și înapoi în week-end-ul lui 17-19 decembrie cu prilejul protestului pentru Familia Furdui de la București, am citit o carte despre durerea fizică și cronică cu care se confruntă mulți dintre noi.

Valoarea cărții nu este dată doar de abordarea superbă a subiectului dintr-o perspectivă seculară, dar și în faptul ca a fost scrisă de către unul din marii intelectuali creștini contemporani, Ross Douthat, catolic practicant, jurnalist la New York Times.

La cei 42 de ani pe care îi are, Douthat trăiește cu durere fizică în trup din 2016 încoace. Soț și tată a patru copii, Douthat a confruntat durerea fizică zilnic vreme de aproape șase ani.

Titlul cărții este The Deep Places, pe care l-aș traduce în românește “Adâncurile”. Ofer o recenzie.

Lecțiile pe care Douthat le-a învățat, experiențele prin care a trecut și bătăliile pe care le-a purtat și încă le poartă pentru a putea duce o viață normală și funcțională din punct de vedere profesional sunt lucruri din care putem învăța și fiecare dintre noi, fie că suntem sănătoși ori suferinzi.

Recomand cartea cu mult entuziasm. Ea poate fi comandată pe Amazon.

Douthat este un scriitor prolific care întotdeauna are ceva de spus. A scris mai multe cărți pe care le-am promovat în limba română de-a lungul anilor.

Originar din New England (Noua Anglie), Douthat descinde din generații de imigranți catolici.

În timp ajunge editorialist la New York Times, una dintre cele mai prestigioase profesii și funcții la care poate aspira un intelectual și jurnalist. New York Times nu este o publicație conservatoare, dar Douthat gândește și exprimă idei și poziții conservatoare.

Participă săptămânal la liturghie împreună cu familia și se străduiește să mențină o relație personală sănătoasă cu Dumnezeu.

După mulți ani în Washington DC, unde muncea pentru NYT, în 2016 Douthat și soția lui, Abby, și cei doi copii pe care îi aveau atunci, se mută în Connecticut, unde își cumpără o casă.

Casa este veche și șubrezită, dar Douthat o remodelează. Casa este așezată lângă o pădure, pe o pajiște întinsă, unde nu era neobișnuit pentru căprioare și cerbi să vină până aproape de ușa casei.

În vara lui 2016 remodelarea casei e finalizată și familia începe o viață nouă, departe de vacarmul celei mai aglomerate capitale dintre capitalele lumii.

La scurt timp după aceea încep durerile. Dureri cumplite, interminabile, permanente. Dureri în somn și dureri în timpul zilei.

Dureri care se manifestau în toate organele din trup: cap, inimă, spate, picioare, gât, mâini. Dureri care preveneau somnul.

Dureri care îl țineau treaz noaptea și îl împiedicau să muncească ziua.

Dureri care îl țineau întins pe dușumeaua tare, îl făceau să vomite, să i se învârtă capul, îi transformau zilele în nopți și nopțile în zile.

Dureri care îi transformau visele în coșmaruri și îl făceau să se trezească noaptea în transpirație și îngrozit.

Încep vizitele frecvente la medici. De fapt la o mulțime de medici din diferite orașe din Noua Anglie, apoi din New York și Washington, DC.

Medicii fie că nu pot face o diagnoză a problemelor, fie că dau diagnoze eronate. Medicii prescriu o mulțime de medicamente care reduc durerea, nu o elimină, dar îl ajută pe Douthat să funcționeze cât de cât normal.

Din când în când se bucură de o oră sau două fără dureri.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.