.st0{fill:#FFFFFF;}

Doctrinele climatice ale dlui Iohannis duc țara de râpă (II) 

Articole | 21/09/2021

De la Președintele României te aștepți la înțelepciune. Nu la repetarea unor formule formulate de alții.

Te aștepți la politici specific desemnate să promoveze bunăstarea materială, spirituală și morală a cetățenilor țării. Politica climatică a dlui Iohannis și a dlui Cîțu (PNL) este contrară intereselor naționale ale României.

Dacă dl Iohannis ar citi ce se scrie despre politica climatică în afara rapoartelor propagandistice pe care le primește de la Bruxelles, și-ar da seama. Discursul lui, însă, dovedește că nu o face.

Așa s-a întâmplat că ieri, trecând în revistă presa europeană, am dat peste niște articole care pun la îndoială înțelepciunea și propusa viabilitate a politicii climatice a UE.

Ele atenționează, așa cum am făcut-o și eu de mulți ani, că politica climatică se va face pe spatele omului de rând și pentru profitul celor care investesc în această himeră.

"Prețul energiei electrice atinge recorduri de scumpire"

era titlul unui articol.

"Price of electricity reaches records highs"

Altul comenta că : 

"Mașinile electrice vor înrăutăți problema"
"E-cars will exacerbate the problem"

Iar un altul comenta :  

"oligarhia distorsionează prețurile"
"it's the oligarchy that is distorting prices"

Un altul atenționa :

"energiile verzi sunt insuficiente pentru a salva clima" 

"Green energies not enough to save the climate"

Cel mai însemnat articol, însă, este cel publicat de Spiegel International în mai anul acesta care atenționează, așa cum am făcut-o și eu, că tranziția de la combustibilul clasic la energia verde va costa enorm, iar cei care vor pierde vor fi oamenii de rând.

La începutul acestui an, coaliția de guvernare din Germania a decis că până în 2045 Germania trebuie să atingă obiectivul neutralității climatice (climate neutrality) , în sensul că începând cu 2045 Germania nu va mai afecta negativ clima.

Până în 2030 emisiile care afectează clima vor trebui reduse cu 65% în comparație cu 1990, iar până în 2040 cu 88%.

Va produce acest obiectiv "conflict social" ("social conflict" întreabă autorul? Cine va duce povara restricțiilor pentru a atinge aceste obiective?

Conform unor studii germane, pentru a atinge acest obiectiv va fi necesar ca doar "puține, foarte puține" clădiri din Germania să mai fie încălzite cu combustibil clasic (gaze naturale) până în 2025.

Adică în doar patru ani de acum. Costurile acestor modificări vor fi puse pe spinarea proprietarilor de clădiri ți a chiriașilor lor.

Cheia neutralității climatice, ni se spune, este creșterea vertiginoasă a producției de curent electric, dar din resurse solare și eoliene, "în cantități enorme și la prețuri convenabile".

Provocarea aceasta este imensă, deoarece tehnologia curent disponibilă nu poate crea cantități mari de electricitate din surse solare și eoliene.

În plus, dezvoltarea economică în viitor va necesita și mai multă energie.  Germania își propune să genereze 3 gigawatt de electricitate din surse eoliene anual, însă produce doar 1 gigawatt.

În concluzie, lucrurile nu stau chiar atât de bine și nu sunt chiar atât de promițătoare cum ne dă dl Iohannis de înțeles.

Cred că ne confruntăm cu o propagandă deloc onesta și e bine să fim precauți. Restricțiile necesare pentru a atinge obiectivele politicii climatice sunt enorme și se vor înteți.

Statul secular deja ne-a impus o mulțime de restricții în ultimii doi ani. Ne-am obișnuit cu ele ca urmare a propagandei feroce, dar netransparente a statelor UE.

În timp, ne vom obișnui si cu restricțiile pentru protejarea climei. Libertatea noastră se va diminua, iar autoritatea statului asupra noastră va crește.

Democrația se va transforma dintr-un stat de drept în ceea ce unii politologi încep să numească "statul administrativ" ("the administrative state") .

E statul în care cetățenii își pierd cuvântul, iar statul "administrează" resursele comune pentru, se pretinde, binele lor.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.