.st0{fill:#FFFFFF;}

Dreptate pentru Yevgeny Zamyatin 

Articole | 09/11/2021

Ați auzit de Yevgeny Zamyatin? 

Majoritatea probabil ați spune "nu". Dar de George Orwell ați auzit? Foarte probabil ca majoritatea dintre voi ați spune "da". A fost Orwell un plagiator? Probabil. Dar asta nu îndrăznește nimeni să o spună.

Adevărații eroi, adică cei care suferă pentru dreptate, nu sunt cunoscuți. În schimb, sunt cunoscute vedetele care își însușesc munca, ideile și suferința adevăraților eroi care au murit în temnițele comunismului, în lagăre ori în exil.

Până la începutul lunii nu am auzit de Coppell, Texas, un mic orășel de 41.000 de locuitori de lângă Dallas.

Dar luna aceasta Coppell i-a făcut lui Zamyatin dreptate, publicând, la 100 de ani de la scrierea manuscrisului, cartea lui intitulată "We / Noi" după care Orwell s-a "inspirat" când a scris "1984" în anul 1949.

Când occidentalii, grabnici să ne numească pe noi, cei de la est de Viena, corupți, comit fraudă intelectuală, nu este nimeni care să-i tragă la răspundere.

 Doar nu o fi cineva din afara "spațiului civilizat" care ar îndrăzni să o facă! Dacă o fac, sunt acuzați de sfidare a "valorilor europene" și sunt amenințați cu sistarea "fondurilor europene". Dar în fața Adevăratei Justiții nu există bogat ori sărac, nici rob, nici slobod.

Unii dintre noi am auzit zvonul că Orwell, care nu a trăit niciodată în Uniunea Sovietică ori într-o țară comunistă, "s-a inspirat" dintr-un manuscris sovietic pentru a-și scrie cartea tipărită și vândută în milioane de exemplare din 1949 încoace. Cartea lui Orwell a înscris în vocabularul universal expresia "orwellian".

De acum înainte aș propune să folosim expresia "zamyatian" în loc de "orwellian", în cinstea celui care a suferit în temnițe pentru libertate, a scris pe ascuns, cu teamă în suflet, nu într-o cafenea londoneză, în siguranță și cu stomacul plin.

Curios, Zamyatin s-a născut în 1884, cu 100 de ani înainte de publicarea lui "1984". Vreo coincidență?

Fiu de preot, Zamyatin s-a depărtat de creștinism, devenind bolșevic. Autoritățile țariste l-au arestat, bătut, exilat. Bolșevicii s-au comportat cu el la fel după 1917.

Nu i-a luat mult timp lui Zamyatin să-și dea seama că bolșevicii au instaurat o dictatură, tiranie și sistem totalitar la fel de crunt, ori chiar mai rău, decât cel impus de țarii Rusiei.

În 1921 a scris "We / Noi", un roman distopic în care trasa liniile statului totalitar și polițienesc pe baza a ceea ce a experimentat și văzut el în Rusia lui Lenin.

Manuscrisul a fost cenzurat, dar a ajuns în Occident, unde a fost publicat. Comuniștii sovietici au dezlănțuit o campanie de denigrare și calomniere la adresa lui Zamyatin. În 1937, Stalin i-a permis sa părăsească Uniunea Sovietică. A ajuns la Paris în același an în care a și murit, la 53 de ani.

"We / Noi" îmi amintește foarte mult de "We, Yoked Animals / Noi, animalele înjugate". Scris acum câțiva ani de "Bandi", un scriitor nord-coreean, manuscrisul lui Bandi a ajuns cu chiu cu vai în Occident între încărcăturile unui om de afaceri sud-coreean care importa produse din Coreea de Nord.

 Cartea lui Bandi a fost publicată în franceză, iar acum câțiva ani în engleză. La acea vreme am făcut și publicat o recenzie a cărții.

Zamyatin si "Bandi" scriu din aceeași perspectivă. Au fost oameni care au trăit sub sistemul totalitar crunt și au dorit să atenționeze prin scrierile lor pe oamenii liberi ai Occidentului privind mizeria morală, socială, politică și economică în care oamenii trăiau în lagărele comuniste.

In "We / Noi", Zamyatin descrie viitorul în statul polițienesc, unde individul își pierde individualitatea și autonomia, și devine un "număr" în mulțimea de oameni care construiesc o societate pe "legile științei și pe rațiune".

Este viziunea secularistă a Fiilor Iluminismului pe care o vedem de altfel aplicată azi de statul autocrat sub pretextul luptei împotriva virusului.

Recomand o recenzie a cărții lui Zamyatin publicată acum câteva zile de New York Times.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.