.st0{fill:#FFFFFF;}

Frivolitățile puerile și fără rost franco-germane 

Articole | 27/10/2022

Liderilor le stă bine să fie lideri. Să conducă. Fără nervi și fără toane. Și la timp. Ne așteptăm la asta în special din partea "locomotivelor" economice și politice ale Europei: Germania și Franța.

Macron, confruntat cu multe probleme la el acasă, lansează idei politice în Europa, dintre care unele repetitive. În loc de a simplifica politica europeană, Macron o complică. Acasă pierde, dar speră să sconteze capital politic în afară.

Relevant și remarcabil, de exemplu, este că parlamentarii francezi i-au respins amendamentul pentru decretarea unui drept la avort în Constituția Franței.

NOTĂ: Alegerile au consecințe. Felicitări francezilor! Copiii nenăscuți încă au o șansă!

Germania a apucat calea protecționismului. Recent a aprobat 200 de miliarde de euro pentru a proteja economia Germaniei – nu a UE – de efectele crizelor binecunoscute.

Nimeni în Europa nu are capacitatea să facă la fel. Adio solidaritate! Prin această măsură, Germania își garantează supremația în economia UE pentru o lungă durată.
Săptămâna aceasta urma să aibă loc un summit Franco-German care să reunească Consiliile Ministeriale ale celor două țări. Partea germana l-a anulat, amânând întrunirea pentru ianuarie.

A motivat amânarea pe necesitatea pregătirii mai serioase și detaliate a summitului. Motivul neoficial, însă, este că în prezent coaliția germană de guvernare nu este interesată de o relație "specială" cu Franța.

Franța este și ea nemulțumită. Politica energetică a Germaniei defavorizează Franța.

Ceea ce spun comentatorii, îl ispitește pe Macron să adopte o politică de genul "less Germany and less Europe / mai puțină Germanie și mai puțină Europă". Adică o reîntoarcere la politici și soluții naționale și nu unionale.

Dansul politicilor frivole sunt fără rost. Locomotivele nu trag în aceeași direcție și nici cu aceeași putere. Din asta trage foloase Germania, iar noi pierdem. Crizele sunt adevăratele teste ale solidarității și prieteniei.

În 2015 Germania ne-a solicitat solidaritatea când a deschis granițele Europei pentru un milion de migranți, iar astăzi ne întoarce spatele.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.