.st0{fill:#FFFFFF;}

„În ziua judecății nu lăsa inima mea să mărturisească împotriva mea” 

Articole | 11/05/2021

Cuvintele acestea le-am citit pentru prima data în februarie 2018. Mi-au venit din nou în minte după conversația avută cu jurnalistul Nelu Ciobotă de la RVE Timișoara săptămâna trecută. Mi-a rămas în minte întrebarea lui „cum s-a ajuns aici?”

Adică în situația de azi, în inima Europei pretinse democrate când un pastor este arestat pentru că propovăduiește Evanghelia în spațiul public ori când un fost ministru finlandez este pasibil de 3 ani de închisoare pentru că citează pasaje din Biblie privind homosexualitatea și imoralitatea sexuală.

Subiectul „cum am ajuns aici” este unul vast, dar se poate reduce la o singură explicație și la o singură frază: oamenii zilelor noastre nu mai au un simțământ al păcătoșeniei și al păcatului.

„În ziua judecății nu lăsa inima mea să mărturisească împotriva mea”

Vi se pare că aceste cuvinte se găsesc în Sfintele Scripturi? Suntem tentați să gândim că da. Dar nu se află. Sunt cuvinte care aproximează extrem de mult texte similare din Biblie, în special din cărțile profeților, Iov, Psalmi ori lamentații similare.

Cuvintele acestea au fost recent descoperite de arheologi în Sudan, scrise în hieroglife pe o amuletă de mărimea unui pumn de om atârnat de gâtul unei femei al cărei schelet a fost descoperit în nisipurile Sudanului. ["On the day of judgment, let my heart not testify against me" A Race Against Time to Excavate an Ancient African Civilization.

În ani recenți, Sudanul a început construcția unor baraje imense pe Nil pentru a genera electricitate. Excavațiile au scos la iveală o civilizație multimilenară, cu așezăminte pe malurile Nilului, piramide și schelete de ființe umane și animale acoperite de nisip vreme de mii de ani. Arheologii cred că aceste așezăminte aparțin civilizației Nubiene și Cusite, cea din urmă fiind menționată și în Biblie.

Ce însemnătate să aibă această inscripție? O însemnătate care mi-a persistat în minte săptămâni de zile citind cartea lui Iov.

Cu mii de ani în urmă, generațiile portretizate în Biblie erau preocupate de păcat și de consecințele lui în viața de acum, dar mai ales în viața de apoi. Iată că descoperirile arheologice din Sudan demonstrează că și în afara textelor biblice civilizațiile și oamenii de atunci erau preocupați de păcătoșenia personală. Erau conștienți de o "Zi a Judecății", că păcătoșenia își are izvorul și culcușul în inimă, că într-o zi vor da socoteală cuiva pentru păcatele lor și că inima, depozitul patimilor umane, va fi martorul principal împotriva lor.

Civilizațiile din vremea lui Iov gândeau la fel. Oamenii de atunci „beau nelegiuirea ca apa” (Iov 15:16), și erau „vrăjmași ai luminii, nu cunosc căile ei, nu umblă pe cărările ei". (Iov 24:13) Ultimele generații din vremea noastră nu cred în păcat, păcătoșenie ori necesitatea unei reforme morale proprii.

Psihologii, terapeuții, experții, drepturile omului, Organizația Mondială a Sănătății, tribunalele, parlamentarii, mass-media ne spun că nu există păcat, și că deficiențele de caracter și comportament numite păcate în Biblie nu constituie deformări de caracter. Sunt manifestări "normale" ale comportamentului uman.

Cei care încă nu sunteți convinși de ceea ce afirm sunteți invitați să citiți Serotonin de Michel Houellebecq, o portretizare perfectă de către autorul francez a mizeriei morale în care trăiește Occidentul zilelor noastre.

Asta, deci, cred, este cel mai scurt, direct, și corect răspuns pentru una dintre cele mai relevante și fundamentale întrebări ale zilei: cum am ajuns aici?

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.