.st0{fill:#FFFFFF;}

Puritanii seculari și incriminarea adevărului 

Articole | 27/09/2021

Discuția de sâmbătă pe Facebook cu dl Cătălin Vasile (Director Prodocens Media, București) și dl Steven Bonica (Romanian Tribune, Chicago) a parcurs și subiectul cenzurii și autocenzurii.

Menționam că cenzura este un simptom al declinului democrației, un declin care nu e o doar o probabilitate, ci și o realitate.

O societate care nu prețuiește libertatea cuvântului, nu prețuiește democrația.

Democrația și libertatea cuvântului merg mână în mână și prima nu e posibilă fără cea de-a doua.

Un alt aspect al libertății cuvântului, pe care însă nu l-am discutat cu interlocutorii mei, privește înrădăcinarea și împământenirea gândirii totalitare în lumea jurnalistică, academică, politică și, în general, în gândirea occidentalilor. Suntem martorii formării unei clase de puritani seculari care nu doar că împrăștie minciuni și împroașcă murdării, dar și caută să-i incrimineze pe cei care gândesc diferit ori rostesc Adevărul.

Titlul comentariului de astăzi mi-a fost inspirat de articolul lui Anne Applebaum din 6 septembrie : The New Puritans / Noii puritani. 

Nu e vorba de puritanii din Noua Anglie ai secolului XVII, ci de puritanii intoleranți ai lumii intelectuale ai anului 2021.

Applebaum nu este un conservator "îngust la minte". Este o "progresistă" care deplânge, așa cum o fac și eu de ani de zile, declinul democrației și al libertății cuvântului, a libertății de exprimare a oamenilor prin cuvinte și litere în lumea așa-numită "liberă".

Chiar dacă e lung, articolul lui Applebaum merită să fie lecturat. Ea ne amintește, pe șleau, că puritanii trecutului nu există doar pe paginile cărților de istorie.

Ei există și astăzi:

"chiar aici în America e posibil să întâlnești oameni care au pierdut totul, locuri de muncă, posturi, bani, prieteni, colegi …"
"right here in America it is possible to meet people who have lost everything, jobs, money, friends, colleagues … "

devenind peste noapte victime ale puritanilor seculari.

Cine sunt acești "puritani seculari"?

Intelectualii, activiștii, oamenii literelor care au creat noi coduri sociale, noi moduri de gândire privind sexualitatea, relațiile între rasele umane, comportamentul personal.

Applebaum dă de înțeles că pericolul vine în special din partea "grupurilor progresiste" care de câteva decenii încoace au clocit idei și atitudini toxice, intolerante, iar la ora actuală au ajuns să domine presa, televiziunea, lumea academică, alocarea burselor, funcțiile importante din corporații, funcțiile de conducere din firmele de PR și așa mai departe.


Pericole există, spune Applebaum, și din partea conservatoare, dar majoritatea victimelor sunt persoane din sfera "progresistă".


Exemplele pe care Applebaum le dă sunt enorm de multe.


Motivația atacurilor la adresa oamenilor integri, spune ea, sunt multiple: răzbunare, competiție pentru funcții în lumea universitară, competiție pentru locurile de vârf din ziarele și posturile de televiziune influente, dorința de a da pe alții la o parte, dorința plină de vanitate de a atrage atenția, de a acumula capital publicistic acuzând persoane dominante în lumea publicistică de "erori impure".

Appelebaum face o comparație între ce se întâmplă în aceste zile în America cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est în anii 40 după al Doilea Război Mondial, în Uniunea Sovietică, în China lui Mao și nu numai.

La fel ca mine, și ea este contrariată că ceea ce s-a întâmplat în lumea comunistă vreme de 100 de ani se petrece în America zilelor noastre.

Nu pricepe cum intoleranța, toxicitatea și viciozitatea comuniștilor își găsesc paralele bine definite în America, cazul ei de studiu. "In the land of the First Amendment", cum spunea recent filosoful francez Pierre Mannent.

America a fost prima țară din lume care a enunțat libertatea cuvântului în Constituție.

De aproape un sfert de mileniu, statului i s-a interzis să restricționeze libertatea cetățenilor la libera exprimare.

Dar în războaiele civile între cetățenii privați statul nu se poate implica. Și nici nu ar fi bine să fie așa.

Săptămâna trecută, cel mai influent jurnalist din lume la ora actuală, conservatorul și creștinul Tucker Carlson, și-a publicat cartea The Long Slide: Thirty Years of Journalism in America. 

Cartea este o cronică a declinului jurnalismului în America, în primul rând cauzat de cenzură și autocenzură.

Nu a cenzurii impuse de stat, ci a cenzurii impuse de cei mai tari asupra celor mai slabi.

Un lucru cu totul inacceptabil într-o democrație. Un sâmbure al distrugerii libertăților noastre publice și comune.

Căci dacă libertatea de exprimare prin cuvânt se prăbușește, celelalte libertăți se vor prăbuși și ele.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.