.st0{fill:#FFFFFF;}

Secularismul fanatic francez: ostilitate față de religie 

Articole | 24/06/2022

Francezii au îmbrățișat o identitate laică. Formați de mai multe generații să gândească laic și să respingă identitatea creștină, francezii au devenit mândri de laicismul lor. Din nefericire, laicismul francez face și victime. Prima lui victima este toleranța.

Adepții Iluminismului au fost ostili religiei. Revoluția franceză a fost o baie de sânge, în primul rând pentru catolici și protestanți. Dar, în timp ce excesele și violența manifestărilor Iluminismului au fost denunțate, un aspect al Iluminismului care a dăinuit vreme de peste 200 de ani este laicismul.

Din nefericire, laicismul a trecut de mult timp dincolo de linia neutralității relațiilor dintre stat și religie. A devenit o unealtă de discriminare și persecuție a persoanelor religioase, și mai ales a acelora dintre ele care doresc să-și manifeste identitatea religioasă în spațiul public.

La începutul săptămânii, o decizie administrativă franceză a readus în prim plan rolul laicismului ca unealtă de penalizare a persoanelor religioase.

Consiliul de Stat francez este echivalentul instituției administrative supreme. Nu este o instanță judecătorească obișnuită, iar deciziile ei pot fi atacate în instanță.

Marți, Consiliul a decis că femeile nu pot purta "burkini" în spațiul public. Burkini sunt veșmintele purtate de femeile musulmane la piscine ori la plajă și care le acoperă tot corpul. Interdicția este justificată pe motiv că portul veșmintelor ar fi de inspirație religioasă și, ca atare, încalcă principiul "neutralității statului în raport cu religia".

Cu ceva timp în urmă, administrația municipală din Grenoble a emis regulamente pentru folosirea piscinelor publice, permițând și portul veșmintelor de tip "burkini" la piscine. Regulamentele au fost atacate de activiști, în final Consiliul interzicând portul veșmintelor.

Justificarea Consiliului este nedemocratică și subminează libertatea religioasă. Libertatea religioasă nu înseamnă doar libertatea de a crede ori de a merge la închinare (biserică, templu, moschee), ci si de a-ți manifesta în public aspectele definitorii ale credinței religioase pe care o îmbrățișezi.

Unii jurnaliști francezi au elogiat decizia Consiliului ca fiind "o victorie pentru secularism". Greșeală. Decizia este o reflecție a unui sistem secular ostil religiei. Un mod de gândire care urmărește marginalizarea și eliminarea religiei din spațiul public.

La începutul anului, administrația dlui Macron a adoptat o lege pentru "protecția valorilor republicane" confruntate cu "extremismul religios". În opinia mea, această lege este neconstituțională. Este o acțiune politică desemnată să accepte un set de "valori" în detrimentul perspectivelor contrarii.

Din nefericire, Consiliul a aruncat copilul împreună cu apa din troacă. Valorile "republicane" ale dlui Macron nu sunt valori conservatoare. Este jenant pentru Franța, care luna viitoare va sărbători prăbușirea vechiului regim opresiv simbolizat de Bastille, să se manifeste atât de crud și intolerant față de persoanele religioase.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.