.st0{fill:#FFFFFF;}

Solidari cu minerii României! 

Articole | 04/06/2022

O recentă ordonanță de urgență pusă în dezbatere propune închiderea tuturor termocentralelor pe bază de huilă și lignit din România până în 2030. [Link: https://revista22.ro/…/romania-isi-propune-sa-renunte…]

Ordonanța reflectă gândirea deficitară a Guvernului, aservirea totală la politica climatică a Bruxellesului și inabilitatea Guvernului de a pune pe prim plan interesele energetice ale României pe baza resurselor naționale de energie. Afectați cel mai mult de această politică eronată vor fi miile de mineri români și familiile lor.

Programul de eliminare a termocentralelor și de închidere a minelor e pus în termeni atractivi. Se vorbește despre „decarbonizarea sectorului energetic” și înlocuirea termocentralelor cu electricitate produsă de hidrocentrale și energie nucleară.

Capacitatea hidrocentralelor este limitată și oscilează în funcție de volumul de apă din lacurile de acumulare. Dar energia nucleară poate fi extinsă. Ce facem, însă, cu deșeurile nucleare? În Europa se discută despre creșterea energiei electrice nucleare, dar cu multă reținere.

Activiștii de mediu ai anilor 70, transformați azi în „verzi / greens”, au agitat cu mult succes închiderea centralelor nucleare din Germania și alte țări Occidentale. Accidentele nucleare de la Three Mile Island, Japonia și Cernobîl au intensificat ostilitatea verzilor față de centralele nucleare.

Dar, în aceste zile de criză energetică și război în Ucraina, chiar și verzii tind să favorizeze revitalizarea industriei nucleare din Europa. Deșeurile nucleare, însă, rămân o problemă care doar se va intensifica. Iar o altă mare problemă este că nu s-a mai construit nicio centrala nucleară în Occident de zeci de ani, iar în zilele acestea Rusia construiește aproximativ 80% din centralele nucleare în afara Europei. Expertiza occidentalilor de a construi centrale nucleare a ruginit.

După cum se vede, planurile de acasă ale verzilor și ale activiștilor pentru climă nu se potrivesc cu cele din târg. Iar data de 2030 pentru a închide minele de cărbuni și termocentralele este una impusă de Bruxelles. Face parte din planul climatic al UE pentru înlocuirea resurselor energetice tradiționale (cărbune, gaze naturale și țiței) cu resurse noi / green sources of energy.

Politica climatică a României, reflectată în decizia de a închide minele, reflectă zicala românească: dăm pasărea din mână pe cea de pe gard! Dimpotrivă, România ar trebui să se folosească de oportunitățile economice vaste care au apărut peste noapte și din senin prin războiul din Ucraina. Sancțiunile impuse Rusiei interzic și importul de cărbuni din Rusia. Africa de Sud s-a alăturat boicotului internațional și suferă imens din cauza faptului că nu mai poate importa cărbunele rusesc. România ar putea umple acest vid spre avantajul miilor de mineri din România care sunt stresați de politica climatică a UE.

În acest context, însă, mai există un aspect care irită și care este puțin mediatizat în România. Ori deloc: corupția din Germania privind manipularea fondurilor pentru eliminarea cărbunelui ca sursă de energie, un subiect pe care îl voi discuta cu altă ocazie.

Este posibil ca dl Iohannis să se fi inspirat din programul german de eliminare a cărbunelui ca sursă de electricitate? Fără îndoială.

Germania urma să-și finalizeze programul de tranziție și închidere a termocentralelor până în 2038. Dezbateri furtunoase în toamna anului trecut între socialiști și verzi au cauzat intensificarea programului de închidere a termocentralelor până în 2030. Exact ca și în România.

Suntem solidari cu minerii României și cu familiile lor. Ei sunt victimele unei politici anti-românești, idealiste și promovate cu agresivitate de activiștii radicali ai Germaniei.

Autor:Petre Costea, Președinte ARN

Petre scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.