.st0{fill:#FFFFFF;}

Urmează Moldova? Is Moldova next? 

Articole | 25/04/2022

Is Moldova next? Urmează Moldova?

Viitorul Basarabiei devine tot mai incert de la o știre la alta privind războiul din Ucraina, mișcările trupelor ruse și declarațiile Kremlinului.

Acum câteva zile subiectul a fost readus în discuție într-un comentariu relativ vast din Washington Post:

Comandant rus face aluzie la ambițiile ruse dincolo de Ucraina.
Commander Hints at Russian ambitions beyond Ukraine

 Acest articol denotă un curent de gândire deja stabilit în rândurile observatorilor și analiștilor politici și militari privind soarta geopolitică tot mai incertă a Basarabiei.

Un articol similar a fost publicat tot săptămâna trecută în care autorul discuta "scăparea lui Putin" care ar fi afirmat, prin intermediul unui general rus, că următoarea țară țintită de el este Moldova.

Ceea ce are sens: Moldova e cea mai săracă și slabă țară din Europa. Nici în car, nici în căruță.

În prima parte a lunii martie, New York Times a publicat deja un articol cu un titlu similar : Următoarea în linie în marșul Rusiei ( Next in Line of Russia's march )

Belarusul a fost și el în vizorul lui Putin la ultimele alegeri când, ni se spune în aceleași articole, Putin ar fi intenționat să invadeze Belarusul dacă forțele democratice ar fi câștigat alegerile acolo.

Depopulată în extremis, Basarabia mai are doar 2,6 milioane de locuitori din cei 4,5 milioane pe care îi avea acum 30 de ani.

Slabă economic, dezorientată politic, instabilă în perspectiva geopolitică, și risipitoare de timp și oportunități, avem motive să fim îngrijorați că în câțiva ani vecinul nostru la est de Prut va fi Federația Rusă și nu Moldova. Iar la gurile Dunării să fie staționată armata lui Putin, nu armata Ucrainei.

Ne vom putea aștepta și ca populația din Basarabia să dispară. Sute de mii de cetățeni români din Moldova vor alege să se mute în România, iar Putin foarte probabil va face cu moldovenii rămași ceea ce deja a făcut cu sute de mii de ucraineni: îi va strămuta în Siberia.

Transnistria a rămas problema nerezolvată a Moldovei, României și, de fapt, a Europei. Europa s-a obișnuit cu conflictele înghețate așa cum un om se obișnuiește cu cancerul. Transnistria, însă, va fi capul de pod pe care Rusia îl va folosi să intre în Moldova.

În Transnistria sunt deja 1.500 de soldați ruși care pretind să fie acolo să mențină pacea între Moldova și Transnistria, dar și să păzească arsenalul imens de armament pe care Rusia îl are acolo încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

Mariuopol a căzut, iar dacă sudul și estul Ucrainei vor cădea, Rusia își va îndrepta privirea spre vest, pentru a stabili granița între Europa și Rusia de-a lungul Nistrului și al Dunării. Exact unde era înainte de cedarea Basarabiei de către turci rușilor în 1812.

Va fi deci doar o chestiune de timp până când Rusia va trece Nistrul și își va amplasa tancurile de-a lungul Prutului.

Moldova, însă, a făcut gafe de proporții și probabil iremediabile. În loc de a răscumpăra timpul și a pregăti unirea cu România, Moldova a irosit și ignorat oportunitățile multiple care i s-au pus la dispoziție.

Liderii Moldovei insistă că doresc o țară independentă, așa cum albanezii trăiesc în două țări independente diferite: Kosovo și Albania.

O Moldovă independentă care să intre dacă nu în România, atunci în Uniunea Europeană. O iluzie fantezistă care nu este în interesul Moldovei.

România și Cotroceniul au fost la fel de iresponsabili cu oportunitățile pentru unire și restabilirea României normale și firești.

România timidă și liderii ei timizi nu au viziune, un plan pentru a rezolva, pe ultima sută de metri, marea problemă care se numește Moldova - Transnistria.

Presa occidentală ne informează, citând surse oficiale ruse, că 1.500 de mercenari români luptă în Ucraina.

Sute de tineri etiopieni stau la coadă la ambasada Rusiei de la Addis Abeba pentru a se înrola în armata de mercenari a Rusiei la salarii triviale de 600-3000 de dolari pe lună.

Putem trece peste știrile tot mai nefavorabile pe care le citim privind degradarea situației geopolitice și geostrategice a României.

Insula Șerpilor deja putea fi sub autoritatea armatei române încă de la începutul războiului daca s-ar fi mișcat mintea autorităților de la București.

Un transfer temporar de teritoriu pe vreme de război nu este fără precedent în istorie. Armata rusă e la 35 de kilometri de gura Dunării și 45 de kilometri de Sulina, iar orașele strategice din sudul Ucrainei cad sub loviturile armatei ruse.

Putem în continuare să ne ascundem capul în nisip ori să ne acoperim urechile și ochii așa cum facem când suntem într-o stare de somnolență. Dar o vom face în paguba noastră și a copiilor noștri.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.