.st0{fill:#FFFFFF;}

Afganistan : Eșecul experților și consilierilor 

Articole | 25/08/2021

Disputele între experți și consilieri privind cauzele eșecului armat american în Afganistan sunt în plin toi.

Un lucru însă este clar: eșecul e de fapt și al politicienilor, și al experților și al consilierilor lor.

Aduc în discuție subiectul pentru că suntem constrânși să ne punem încrederea în "experți" și oameni de știință pentru a ieși din pandemia a cărei capăt nu-l mai poate dibui nimeni.

20 de ani de război, mii de soldați morți, și mai multe mii de soldați răniți, o investiție de un trilion de dolari : toate s-au dus pe apa sâmbetei.

A fost cel mai lung război din istoria Americii. Responsabili pentru eșecul occidental sunt și experții și consilierii politicienilor.

Experții și politicienii nu au știut, spun analiștii, cum să jongleze obstacolele care le-au stat în cale pentru a anihila talibanul.

Pakistanul a fost terenul în care talibanii s-au retras, regrupat, înarmat, pregătit, și de unde au lansat atacuri susținute împotriva trupelor occidentale în Afganistan.

America nu a știut să jongleze conflictul dintre Pakistan și India pentru a stăpâni situația militară în Afganistan.

Pentru Pakistan, Talibanul a fost garanția că Afganistan nu va cădea în sfera de influență a Indiei.

Administrația Karzai, sprijinită de America, s-a orientat înspre India, găsind în India o garanție împotriva influenței Talibanului în Afganistan susținut de Pakistan.

Militarii pakistanezi au pregătit și înarmat talibanii și apoi i-au lăsat să se înfiltreze în Afganistan.

Experții au pierdut și oportunitatea anului 2019 când dl Trump a negociat formarea unei coaliții de guvernare din care urma să facă parte și Talibanul.

Neînțelegerile dintre părți, însă, au cauzat colapsul negocierilor.

Un acord a fost iminent, iar Administrația Trump chiar a programat o dată și un eveniment special în Washington, în 2019, în care să anunțe semnarea acordurilor de pace, iar apoi retragerea treptată a trupelor occidentale din Afganistan.

Din 2002 până în 2004 Talibanul a solicitat să negocieze cu America și Karzai, dorind chiar să recunoască guvernul Karzai ca și guvern legitim al Afganistanului.

Rumsfeld, Ministrul Apărării SUA, a respins orice negocieri cu Talibanul. Aroganța experților și consilierilor militari au încetinit negocierile până când dl Trump a devenit președinte.

La un pas de finalizarea negocierilor, părțile au eșuat. Anul 2019 a fost ultima oportunitate pentru americani de a se retrage din Afganistan având în mână un acord scris și semnat.

Pandemia și alegerile din 2020 au schimbat totul. Afganistanul a devenit o cauză pierdută, iar dl Biden a ales retragerea în grabă. Recomand, pentru detalii adiționale :

 How the Good War Went Bad

Punctul esențial al acestor gânduri este că "expertiza" nu este suficienta pentru reușită. Înțelepciunea este esențiala.

Experții zilelor noastre par incapabili de a rezolva problemele majore ale cetățenilor. E important ca Dumnezeu să fie prezent în strategizare și gândirea strategiilor.

Daniel și Iosif s-au confruntat și ei cu provocări mari. Au fost oameni înțelepți pentru că l-au avut pe Dumnezeu în conștiința lor.

Asta a dat înțelepciune expertizei lor și, în final, reușită.

Este o lecție pe care secularismul în aroganța lui o respinge.

Experții și consilierii au făcut profituri uriașe din afacerea Afganistanului. Regretabil, însă, totul s-a dovedit a fi în zadar.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.