.st0{fill:#FFFFFF;}

Afganistan: Simptomul declinului ireversibil al Occidentului? 

Articole | 24/08/2021

Prezența militară a Americii în Afganistan se apropie de 20 de ani. Primele ei trupe au ajuns acolo în octombrie 2001.

 În decursul anilor aproape 100.000 de soldați americani au fost activi în Afganistan. Peste 3.000 dintre ei au murit și mult mai mulți au fost răniți.

Investițiile americane în Afganistan au fost de ordinul trilioanelor de dolari. Au construit baze militare, drumuri, poduri, aeroporturi, centre de detenție.

 Au construit o infrastructură colosală care a luat mulți ani de muncă și care, în doar câteva zile, la începutul lunii, a căzut în întregime în mâinile talibanilor.

Golul geopolitic lăsat de Administrația Biden în Asia va fi umplut de China rivală. Putem spune că, de fapt, după 20 de ani, America pleacă din Afganistan umilită, înfrântă, dezorientată, așa cum nu a fost din anii 70 încoace când a părăsit Saigonul în circumstanțe similare.

Experții caută o explicație rațională a acestor schimbări subite, radicale și rapide. Opiniile lor vor diverge și cu siguranță polemica va continua vreme de decenii. În acest sens vă recomand lecturarea următorului material din Spiegel International

Găsesc, însă, că există o explicație spirituală a eșecului militar american în Afganistan. Am observat că după al Doilea Război Mondial puterile occidentale efectiv nu au mai câștigat niciun război.

 În Coreea anilor 50 au pierdut, conflictul inter-coreean rezultând într-un armistițiu care încă e în efect. Nici măcar un tratat de pace nu a fost încheiat între nordul totalitar și sudul democratic.

Occidentalii au pierdut conflictul Canalului Suez în 1956. Au pierdut oportunitatea de a schimba Ungaria într-o democrație și de a o scoate din orbita sovietică în octombrie 1956.

Au pierdut aceeași oportunitate în Cehoslovacia în 1968. America nu a câștigat războiul din Vietnam, care și el a costat sute de miliarde de dolari și a ținut o veșnicie. Războiul din Irak a fost, de asemenea, un eșec. Siria rămâne în mâinile dictatorului Hassad. Iar acum, războiul de 20 de ani din Afganistan s-a finalizat tot printr-un eșec. Expansiunea militară globală a Chinei galopează în timp ce SUA ezită și Occidentul abia dacă mai suflă.

Occidentul nu mai câștigă nici el nimic. Conflictul transnistrean rămâne înghețat. Conflictul armat din Ucraina este și el înghețat. Rusia a luat Crimeea de la Ucraina fără ca Occidentul să facă nimic. Prezența navală militară a Rusiei în Marea Neagră crește exponențial și îi îngrijorează chiar și pe americani.

Am observat, însă, că declinul moral al Occidentului și al Americii a mers mână în mână cu eșecurile militare de după al Doilea Război Mondial. Exemplele anterioare dovedesc această corelație.

 Declinul moral a dus la declin militar. Anii 60 au lansat revoluția sexuală, avortul, divorțul, nihilismul, ateismul, necredința în masă în Dumnezeu. Rugăciunea și influența creștină din școlile Americii au fost eliminate începând din anii 60.

Ultimii 20 de ani au fost anii în care revoluția sexuală a fost instituită în America. Decadența și declinul moral al țării sunt de necontestat.

Se merge din rău în și mai rău. Ultimii 20 de ani, însă, au fost și anii în care revoluția sexuală a fost instituită și în armata american, dar și în cea occidentală.

Preocuparea cu sexualitatea a devenit o obsesie, o preocupare primordială în raport cu pregătirea militară. Mințile sexualizate nu sunt capabile să răspundă provocărilor militare.

Dacă cei care țin degetul pe trăgaci sunt învățați mai degrabă să-și pună la îndoială sexualitatea și identitatea sexuală, cum vor puteau ei să fie sobri, să gândească normal, coerent și să aplice o strategie militară de succes?


Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.