.st0{fill:#FFFFFF;}

Ce facem cu Rusia? 

Articole | 29/04/2023

Recent întrebam: Ce facem cu Ucraina? Subiectul de azi e: Ce facem cu Rusia?

Opiniile sunt împărțite, dar toate converg asupra unei concluzii evidente: Rusia și-a pierdut statutul de putere mondială. Viitorul Rusiei e precar, confuz, iar războiul lui Putin a distrus Rusia. Va lua mult timp pentru a reașeza statutul global al Rusiei în poziția în care a fost înainte de 24 februarie 2022.

Războiul a distrus economia Rusiei. Chiar dacă în ultimul trimestru economia Rusiei și-a revenit – în mare măsură datorită investițiilor publice masive în producția de armament – ea va intra în colaps.

Sancțiunile internaționale deja au efect negativ asupra Rusiei. Fără o economie puternică, Rusia nu poate fi o putere mondială. Nici măcar regională. La 150 milioane de oameni, economia Rusiei e mai mică decât economia Texasului, cu o populație de doar 30 de milioane de oameni.

Dar colapsul cel mai profund, și poate iremediabil și ireversibil, al Rusiei este cel demografic. Date emise de institute militare occidentale pun numărul rușilor uciși ori răniți în război la 200.000 de persoane.

Persoane tinere, nu în vârstă. Cifra acesta e enormă, spun specialiștii. Este vorba de 200.000 de bărbați tineri care nu vor forma familii și nu vor aduce copii pe lume.

Migrația masivă din Rusia și avortul vor contribui și mai mult la declinul demografic, politic și economic al Rusiei. Femeile Rusiei vor deveni nevestele occidentalilor și ale americanilor.

La ce ne putem aștepta în următorii câțiva ani? Majoritatea observatorilor anticipează că Rusia va deveni un stat vasal al Chinei. Opțiunea aceasta este în dezavantajul Occidentului, spun aceeași experți.

Ar fi preferabil ca Rusia să devină un aliat al Occidentului împotriva Chinei, ceea ce nu e posibil atât timp cât Putin rămâne forța decizională supremă în Rusia.

Tot mai mulți comentatori, însă, prevăd un conflict între Rusia și China. Un teritoriu vast al Siberiei a fost luat cu forța de ruși de la chinezi.

Chinezii au semnat tratatele de cedare a Siberiei chineze către Rusia pe când China era o țară slabă și agresată din toate părțile, inclusiv de Marea Britanie.

China deci ar putea pune în fața Rusiei aceleași argumente istorice pe care Putin le pune în fața Ucrainei. Inițial, Siberia chineză a făcut parte din China. Siberia chineză a fost luată de la China cu forța, iar acum e drept ca vastul și bogatul teritoriu siberian să revină în posesia Chinei.

Și-a tras Putin un glonț în picior? Foarte probabil.

Nimeni nu va mai cumpăra armament rusesc, pe durata războiului el dovedindu-se a fi neperformant și incapabil de a contracara armamentul american.

Rusia își va pierde și sateliții din Orientul Mijlociu care nu mai au încredere în capacitatea militară a Rusiei.

Reputația Rusiei va rămâne neschimbată pentru următoarele câteva decenii: o țară militaristă, agresiva, care exportă mercenari și ucigași plătiți. Exact reversul viziunii Președintelui Clinton în anii 90: o Rusie expertă în informatică și software.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.