.st0{fill:#FFFFFF;}

CEDO impune Rusiei legiferarea uniunilor civile între persoane de același sex. Rusia răspunde: „Niciodată” 

Articole | 28/07/2021

Recent, CEDO s-a lansat din nou în sportul ei preferat: subminarea suveranității și legislațiilor naționale prin inventarea de principii de drept noi și drepturi noi.

Pe 13 iulie a decis că Rusia trebuie să instituie parteneriatele civile între persoane de același sex. Vectorul pe care l-a folosit să-și justifice decizia este, cum era de așteptat, nediscriminarea pe fond de orientare sexuală.

În 1949, când a fost adoptată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Convenția nu includea, și nici azi nu include, nediscriminarea pe bază de orientare sexuală. Invenția a fost făcută de CEDO în timp, sub presiunea "minorităților sexuale".

Decizia CEDO, Fedotova v. Russia, poate fi citită aici.

Acțiunea împotriva Rusiei a fost lansată de trei cupluri de același sex care au încercat, fără succes, să își înregistreze „căsătoriile” în Rusia.

Autoritățile ruse le-au respins cererile, iar cuplurile s-au plâns că formularele de înregistrare a căsătoriei discriminau la adresa lor pentru că foloseau doar cuvintele „el” și „ea” în loc de „ea” și „ea” ori „el” și „el”.

S-au axat și pe faptul că în 2009, când au încercat să-și înregistreze „căsătoriile”, Codul Familiei al Rusiei nu interzicea căsătoriile între persoane de același sex.

Între timp, în 2020 Rusia și-a revizuit Constituția care acum definește căsătoria „tradițională” dintre un bărbat și o femeie.

Cu toate acestea, în Paragrafele 54-56, CEDO expune că „uniunile civile” sunt diferite de „căsătoria tradiționala”, nu le subminează, și, în numele nediscriminării, cuplurile homosexuale trebuie să primească dreptul de a forma uniuni (nu căsătorii) civile.

Fără a i se solicita, CEDO a reafirmat că :

„protejarea copiilor de manifestări homosexuale” nu este un interes pe care statul și-l poate aroga în mod legitim. (Paragraf 53) 

[Notă: Asta deja vizează Ungaria].

Calitatea extrem de slabă a deciziei CEDO este ușor de dibuit și din faptul că întregi paragrafe conțin greșeli gramaticale și de ortografie, dând de înțeles că versiunea publicată nu ar putea fi cea finală.

De exemplu, diverse paragrafe atenționează că referințele la documentele din dosar sunt eronate ori incomplete.

Ceea ce dă de înțeles că funcționarii care de fapt au scris decizia au făcut o treabă de mântuială.

Ești nevoit să te întrebi cum un judecător din Strasbourg își poate pune semnătura pe un astfel de document superficial.

Rusia, însă, a anunțat că nu se va conforma deciziei CEDO.

CEDO, de fapt, impune Dumei ruse să adopte legi speciale care să acorde dreptul la uniuni civile pentru cuplurile homosexuale.

Din nefericire, decizia e cât se poate de rea și pentru România. E foarte posibil ca în săptămâna 9-14 august, când este programată săptămâna elgibitistă în România, CEDO să emită o decizie identică.

După cum se știe, cu ani în urmă, mai multe cupluri homosexuale române au atacat România la CEDO pe motiv că, la fel ca Rusia, România nu acordă un drept la „uniuni civile” cuplurilor homosexuale.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.