.st0{fill:#FFFFFF;}

CEDO inventează parteneriatele civile și intenționează să ni le impună 

Articole | 31/01/2023
Sâmbătă am prezentat Cazul Fedotova împotriva Rusiei într-o discuție cu publicul pe pagina mea de Facebook. Revin astăzi cu câteva detalii în scris.

CEDO a dat o decizie eronată afirmând că Rusia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și, în plus, impunând Rusiei obligația să legifereze parteneriate civile pentru cupluri de același sex. Menționam că decizia nu este una juridică, ci una primordial politică. Despre asta scriu astăzi.

Un exemplu mai grăitor, dar și tragic de activism judiciar este greu de găsit. Din nefericire, un număr în creștere de judecători aleg calea activismului judiciar devenind, în acest fel, legiuitori și politicieni, subminând astfel separarea puterilor în stat.

Îndrăznesc să merg chiar mai departe și să afirm că, de fapt, activismul judiciar este o formă de fraudă intelectuală, o agresiune la adresa democrației și a statului de drept.

Judecătorul activist de ultimă instanță își spune, simplu, „Sunt judecător. Nimeni nu mă poate da jos. Nimeni nu poate contesta ori schimba deciziile pe care le dau. Sunt deasupra legii. Nu dau socoteală nimănui pentru deciziile mele”.

Modul acesta de gândire e iresponsabil și incompatibil cu jurământul dat în momentul investirii.

Privind Rusia, aspectele părtinitoare ale celor 14 (din 17) judecători care au imputat Rusiei încălcarea Convenției sunt mai mult decât evidente.

Cazul Fedotova a fost de fapt finalizat în 2010 în Rusia și, corect vorbind, acțiunea la CEDO e tardivă. Fedotova deja a acționat Rusia la CEDO imediat după 2010 și a pierdut.

Fedotova însă a făcut recurs la Camera Superioară / Marea Camera a CEDO pentru a schimba decizia inițială. CEDO a ținut cazul Fedotova într-un stadiu inactiv vreme de 10 ani. A rămas pe rafturile Marii Camere fără a fi decis.

Între timp, un contingent nou de judecători tineri și „progresiști” care a fost investit în funcție la CEDO a schimbat componența instanței.

Judecătorii cu mai multă experiență și ani în funcție, au respins activismul judiciar, dar generația tânără e nerăbdătoare să schimbe rânduielile stabilite de cei care au transpirat înainte de ei stabilind rânduielile societății.

Jurisprudența se transformă într-un câmp intelectual, politic, progresist, devenind o potențială unealtă de nimicire în mâinile statului secular pentru a implementa viziunea și ideologia statului secular totalitar.

Deconstructivismul, o ideologie care până în deceniile recente afecta mai mult filosofia, teoriile politice și politica, a penetrat și tribunalele, inclusiv CEDO.

Decizia Dobbs a Tribunalului Suprem din SUA din iunie 2022 privind avortul a stopat, pentru o vreme și cu un vot de 6 la 3, activismul judiciar din Statele Unite. A fost o decizie corectă care reflectă o filosofie judiciară conservatoare, temperată și prudentă, cu care și eu mă identific.

Decizia Fedotova este tocmai reversul lui Dobbs. În Europa, activismul judiciar a luat un nou avânt grație deciziei iresponsabile dată în Cazul Fedotova. Decizia e tragică, iar consecințele ei negative sunt greu de exprimat în cuvinte.

Repet: activismul judiciar subminează democrația, procesul legislativ (atât național, cât și unional), statul de drept. Este un afront la adresa cetățenilor Europei.

Ca urmare a războiului din Ucraina, Rusia a fost expulzată din Consiliul Europei și s-a retras din CEDO. Înainte de a fi Rusia expulzată din Consiliul Europei, CEDO își extindea mandatul asupra a 1 miliard de ființe umane. Acum îl extinde doar peste 850 de milioane. 14 judecători au emis o decizie care, putem spune, sfidează valorile și tradițiile a 850 de milioane de cetățeni.

Raportul de putere este de 1 judecător la 60 de milioane de cetățeni. Un judecător, pe care nimeni nu l-a ales în funcție în urma unui proces democratic, își impune astfel voința asupra a 60 de milioane de cetățeni.

Nu doar că acest lucru este incredibil ori ireal. L-aș numi si antidemocratic, disprețuitor și defăimător la adresa a 850 de milioane de cetățeni ai Consiliului Europei.

Vor fi consecințe? Fără îndoială. Credibilitatea și încrederea cetățenilor în CEDO și în tribunale, în general, va scădea. Iar politic vorbind, polarizarea curentă a Europei va continua.

Nu doar Vest vs Est, dar și țări musulmane vs țări occidentale. Își face cineva iluzii, de exemplu, că Erdogan va reacționa pozitiv dacă i s-ar spune ca Turcia, conform unei decizii CEDO, să legifereze parteneriate civile?

Ba mai mult, acele parteneriate civile care sunt, de fapt, un pas decisiv spre impunerea căsătoriilor între persoane de același sex într-un spațiu geografic în care locuiesc 850 de milioane de oameni.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.