.st0{fill:#FFFFFF;}

CEDO: o amenințare pentru democrație și statul de drept 

Articole | 06/10/2023
Această concluzie îmi aparține nu doar mie, ci mai ales Onorabilului Jonathan Sumption, Judecător la Tribunalul Suprem al Marii Britanii între 2012 și 2018. A exprimat-o într-un editorial recent din The Specrator și intitulat Judgment Call: The case for leaving the European Court of Human Rights / Argument pentru ieșirea (Marii Britanii) din CEDO. Agreez cu opinia distinsului Judecător.
Recent, CEDO ne-a umilit din nou, spunându-ne, asemenea unei legislaturi suprastatale, că România trebuie să legifereze relațiile între persoane de același sex. Prima dată a făcut-o pe 23 mai și din nou săptămâna trecută.
 
Opiniile mele, corecte cred eu, nu beneficiază de greutatea de care beneficiază ele atunci când sunt afirmate de experți în domeniu, în cazul de față de un fost judecător al celei mai înalte curți de justiție din Marea Britanie. Din Marea Britanie, nu Kosovo, adică dintr-o țară cu o lungă tradiție în domeniul drepturilor omului, care se extinde peste 800 de ani.
 
În comentariul lui, Judecătorul Sumption explică faptul că există “a long hostility to the convention .. o ostilitate de lungă durată împotriva Convenției Europene a Drepturilor Omului”.
CEDO a început îndepărtarea de Convenție în 1979, când judecătorii și-au arogat autoritatea de a interpreta Convenția nu în conformitate cu intenția statelor membre care au întocmit Convenția acum 75 de ani, ci în conformitate cu predispozițiile politice și ideologice ale judecătorilor CEDO.
Judecătorul britanic spune “we do not need the European Convention on Human Rights in order to protect human rights / nu avem nevoie de Convenția Europeană a Drepturilor Omului să protejăm drepturile omului …” Parlamentele naționale sunt suficiente pentru a enunța și legifera drepturile omului. Nu e nevoie de un tribunal suprastatal care să se substituie procesului legislativ intern și democratic pentru desemnarea drepturilor.
Unele țări, spune Judecătorul britanic, nu au ajuns în stadiul de evoluție socială pentru adoptarea anumitor “drepturi” pe care judecătorii de la CEDO le consideră primordiale pentru ei.
CEDO, adaugă Sumption, încalcă și dreptul internațional, în sensul că interpretează Convenția în neconcordanță cu tratatele internaționale care stabilesc modul în care ele trebuie interpretate.
Unul dintre exemplele pe care Judecătorul le dă privind excesele CEDO este familia și căsătoria. Reglementarea drepturilor aferente familiei și căsătoriei este de domeniul legislativ și democratic intern, spune el, nu de domeniul CEDO.
Neobișnuit de dură este și afirmația lui că, în loc de a facilita respect pentru drepturile omului, CEDO este o frână. Scrie el: “the ECHR has devalued the whole concept of human rights … / CEDO a devalorizat întreaga noțiune de drepturi ale omului …” Unele dispute interne, adaugă el, sunt de domeniul politic, nu de domeniul drepturilor omului.
Este CEDO o amenințare la adresa democrației? Da, afirmă el: “… the court’s approach to the exercise of its powers is completely inconsistent with any kind of democratic decision making … The member states have no input whatsoever into the court’s decision making process / modul în care CEDO își exercită autoritatea este în întregime inconsistent cu procesul decizional democratic … Țările membre nu au niciun cuvânt de spus privind modul în care CEDO ia deciziile …”
În concluzie, Judecătorul Sumption recomanda Marii Britanii să se retragă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cei 46 de judecători “aroganți” ai CEDO – cum îi numește el – si cei “200 de funcționari CEDO influențați de înclinațiile lor ideologice”, adaugă tot el, nu contribuie la întărirea democrației, a statului de drept ori a drepturilor omului în Europa. Dimpotrivă, “they usurp the functions of democratic institutions / ei uzurpă modul de funcționare a instituțiilor democratice”.
Din nefericire, trebuie să agreez cu Judecătorul Sumption. Este opinia unui expert și nu poate fi catalogată drept una extremistă. Și nici nu poate fi ignorată.
 
2024: anul alegerilor europarlamentare. Ajutați-ne să vă ajutăm! Să protejăm democrația și statul de drept!

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

Autor: Petre Costea, Președinte ARN


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.