.st0{fill:#FFFFFF;}

Chile: țara unde creștinii accelerează secularizarea 

Articole | 29/12/2021

Repet o observație făcută de multe ori și de mulți ani: creștinii sunt în primul rând responsabili pentru secularizarea rapidă a lumii occidentale.

În primul rând, responsabili pentru dizolvarea valorilor creștine și în primul rând responsabili pentru colapsul valoric din zilele noastre.

Responsabili, deci, pentru declinul influenței creștinismului în cetate.

Chile este un ultim exemplu care confirmă argumentul meu. Chile este o țară profund catolică.

Surprinzător, însă, în alegerile recente, creștinii au ales în funcția de președinte, cu un vot de 56% la 44%, un agnostic de 35 de ani, o persoană relativ tânără care se identifică valoric și politic cu neo-marxismul.

Contra-candidatul lui a fost un creștin conservator, descendent al unei familii de imigranți catolici germani. Primul promova valorile seculare, iar ultimul valorile morale tradiționale. 

Putem spune că comunitatea creștină din Chile a falimentat în fața unei provocări majore.

Alegerile și viața politică în general sunt mari provocări pentru creștini. Și România creștină a falimentat în octombrie 2018 când am ales sa stăm acasă în loc să mergem la vot să protejăm valorile fundamentale creștine.

Căsătoria și familia creștină nu sunt lucruri triviale. Ele constituie pilonii culturii și civilizației creștine, așa cum familia și căsătoria au fost focarul și garanția supraviețuirii iudaismului vreme de mii de ani.

În Chile, secularizarea se produce la o viteză galopantă. Chiar înainte de finalizarea alegerilor prezidențiale, Parlamentul din Chile a legalizat căsătoriile homosexuale și avortul.

Aceste evenimente radicale s-au produs la finalul mandatului prezidențial al unui președinte conservator. Ironic, cela două mari păcate sociale nu au fost legalizate în perioada mandatului prezidențial precedent, când la președinția țării se afla o socialistă.

Ca urmare a legalizării acestor practici necreștine, țările de la sud de Rio Grande care au legalizat avortul și căsătoriile homosexuale devin, încetul cu încetul, majoritare. Chiar și în Mexic un număr în creștere de state legalizează avortul și căsătoriile homosexuale.

Comentariul meu nu este o critică a Bisericii ori a vreunei confesiuni religioase. Este un îndemn la autocercetare a fiecărui creștin, a fiecărei persoane căreia îi pasă de valori, de creștinism, de supraviețuirea valorile creștine într-o epocă seculară, și, în general, de secularizare.

Ironic, creștinii pot ușor preveni secularizarea și colapsul valoric care se produc în jurul lor. Dar aleg, de dragul nepăsării, să rămână indiferenți față de marile mutații valorice care se petrec în jurul lor. În detrimentul lor și al copiilor lor.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.