.st0{fill:#FFFFFF;}

Cine sau ce va putea pune capăt războiului lui Putin? 

Articole | 07/11/2022

Orgoliul lui Putin a declanșat războiul din Ucraina și doar el poate să-i pună capăt. O alternativă ar fi ca ucrainenii ori rușii să-i pună capăt prin înfrângerea lui Putin ori demiterea lui de la putere. 

Nu am mai scris de ceva timp despre războiul din Ucraina. Revin astăzi cu câteva detalii. După aproape 9 luni de război, conflictul din Ucraina nu pare să se apropie de final. Ambele părți sunt obosite și sătule de război, dar nimeni nu vrea să cedeze. A ridica steagul alb înseamnă a transmite un semn de slăbiciune. 

Rușii sunt sătui de război. Sute de mii de tineri ruși au plecat din Rusia pentru a evita frontul. Rusia se retrage din zonele deja ocupate și se teme să nu piardă Crimeea. Resursele economice ale Rusiei sunt incapabile să susțină un război de lungă durată. Economia și PIB-ul Rusiei sunt cu puțin mai mici decât ale Texasului. Aliații Rusiei privesc cu uimire la acest gigant cu picioare de lut care și-a pierdut la repezeală alura globală din cauza orgoliului și ambiției puerile ale unui megalomaniac. 

Armamentul de fabricație rusă a ajuns să fie disprețuit. Nu mai au trecere pe piața globală. S-a dovedit a nu fi performabile. Țările din Orientul Mijlociu se reorientează spre SUA pentru achiziționarea de armament. Vânzările de arme americane sunt cu 28-30% mai mari anul acesta decât erau acum un an.

Piața internațională de armamente este de 300 miliarde de dolari anual, adică cât PIB-ul României. Până recent, SUA deținea 38-39% din piața mondială de armament, dar anul acesta va trece de 50%, anticipează analiștii. Europa a devenit cumpărătorul principal de armament american.  Procentul armamentului ruse a scăzut brusc și va lua mulți ani să-și revină. 

Putin atinge noi nivele de disperare. Amenințările cu atacuri nucleare se întețesc, iar recent s-a dat știrea că Rusia a plasat avioane de luptă supersonice în Belarus care pot lansa arme nucleare tactice. Se zvonește și că Rusia ar putea folosi în Ucraina așa numitele „dirty bombs”, bombe care conțin și materiale nucleare. 

În disperarea lui, Putin curtează Coreea de Nord, Iranul și Afganistanul. Caută să achiziționeze arme din Coreea de Nord și Iran și recrutează mercenari soldați afgani antrenați și folosiți de americani pe perioada războiului din Afganistan împotriva Talibanilor. 

Pe de altă parte, Occidentul este și el tot mai puțin interesat de războiul din Ucraina. Doar în weekendul tocmai încheiat italienii au ieșit în stradă pentru „pace”. Interesant este că occidentalii nu au ieșit în strada în februarie, martie sau oricând după aceea să condamne războiul lui Putin.

Iarna ne bate la ușă, rutele comerciale internaționale au fost dislocate, iar toată lumea se agață de China și SUA pentru a supraviețui. 

Cum ar putea arăta deci finalul acestui război de care toată lumea s-a săturat și de care toți suntem convinși că a fost fără rost? Cei interesați de diversele scenarii care se vehiculează pot citi aici.

Analizele pe care le citesc converg asupra unui scenariu cu care tind și eu să agreez: războiul din Ucraina se va încheia fie în urma înfrângerii lui Putin, fie prin înlăturarea lui de la putere.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.