.st0{fill:#FFFFFF;}

Claudiu Dan Gheorghe, românul care a salvat WhatsApp 

Articole, Uncategorized | 10/06/2022

E suficient să auzi vorbindu-se de NSO Group ca să te gândești la rău. Firmă israeliană cu sediul în Tel Aviv, NSO produce Pegasus, un software sofisticat creat să spioneze ilegal și pe nesimțite pe orice ființă sau instituție de pe planetă.

Pegasus este cel mai avansat software spyware din lume și este mult căutat de guverne, grupuri teroriste, și traficanți de tot felul. Este greu de detectat și foarte eficace. Spyware este folosit pentru a spiona, intercepta conversații, mesaje, sau sparge baze de date și alte lucruri similare. Chiar și democrațiile occidentale au achiziționat Pegasus, dar pretind să îl folosească nu pentru a-și spiona cetățenii, ci pentru a se apăra de teroriști și de statele care le periclitează securitatea națională.

NSO ea însăși spionează, clienții ei fiind guverne, grupuri cu identități și obiective ostile, dar și persoane particulare. Prinții arabi, statele din Golful Persic, de exemplu, folosesc NSO spyware ori oamenii lui NSO pentru a spiona agenții trimiși în exterior, soții ori soțiile prinților arabi, inamicii politici etc.

În primăvara lui 2021, NSO s-a lansat într-un proiect ambițios: spargerea conturilor de WhatApp a 1.400 de persoane, printre care ambasadori, opoziția politică din Spania, și alte grupuri și persoane influente din toată lumea.

Atacul cibernetic a fost lansat de NSO pe 2 mai 2021. Facebook a intrat în ofensivă la câteva minute după, operațiunea de apărare fiindu-i alocată lui Claudiu Dan Gheorghe și grupului de 8 persoane pe care el îl conducea.

Gheorghe este român și are 35 de ani. Dexteritatea, abilitățile tehnice și tenacitatea lui Gheorghe și a colegilor lui au salvat WhatApp după o bătălie cibernetică de 2 săptămâni. Au identificat inamicul, l-au pus în defensivă, și l-au urmărit până când amenințarea a fost eliminată.

Autoritățile federale au fost informate, iar Facebook a dat NSO în judecată. WhatApp are 2 miliarde de utilizatori. Bătăliile cibernetice ale lui Gheorghe și ale colegilor lui au salvat integritatea aplicației WhatApp pe care o folosim aproape fiecare dintre noi.

Recent, New Yorker a publicat istoria fascinantă a lui Gheorghe, și o puteți citi aici. Titlul articolului, publicat în New Yorker în Aprilie este How Democracies Spy on their Citizens / Cum își spionează democrațiile cetățenii: https://www.newyorker.com/…/how-democracies-spy-on….

Gheorghe este un român cu care ne mândrim. Aprecieri lui și echipei lui!

Autor:Petre Costea, Președinte ARN

Petre scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.