.st0{fill:#FFFFFF;}

Comasarea alegerilor din 2024 

Articole | 04/04/2024

Comasarea alegerilor de anul acesta și pericolele care ne așteaptă

Anul acesta românii sunt chemați de 5 ori la vot:

•⁠  ⁠Pentru alegerile locale – primari, consilieri locali și județeni;

•⁠  ⁠Pentru alegerea președintelui țării din 2 tururi;

•⁠  ⁠Pentru alegerea parlamentarilor: senatori și deputați;

•⁠  ⁠Pentru alegerea europarlamentarilor.

Guvernul a aprobat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale. Adică, pe 9 iunie vom alege atât persoanele care ne vor reprezenta în Parlamentul European, europarlamentarii, cât și primarii, consilierii locali, președinții consiliilor județene, respectiv consilierii județeni.

Pericolul privind comasarea alegerilor este că se poate crea confuzie mare. Unii oameni nu vor mai ști ce votează sau pe cine votează.

Românii vor avea de votat persoane pe mai multe liste. Vom avea 5 liste, cu 3-4  pagini fiecare: europarlamentari, reprezentanți locali și reprezentanți la nivel de județ. Lucrul acesta poate conduce la fraude electorale sau chiar rată mică de prezență la vot.

Este important de menționat și că legea prevede că, o persoană poate candida în același timp pentru Parlamentul European, precum și pentru funcții locale. Aceasta va conduce din nou la confuzie, precum și la situația în care o persoană care este aleasă ca europarlamentar și consilier local în același timp, alege să rămână europarlamentar, iar pe locul de consilier local va fi numită următoarea persoană din listă.

Un alt pericol este că o persoană cu notorietate va fi numită de către partidele aflate la conducere acum, PSD și PNL, pe mai multe liste, doar pentru a ridica partidul. Iar acest tertip va conduce la aranjamente politice ulterioare, după ce încheierea alegerile și prin cedarea locurilor goale rămase ca urmare a faptului că unele persoane vor apărea pe liste, atât pentru europarlamentare, cât și locale.

Dar, cel mai mare pericol privind comasarea alelgerilor este că cetățenii poate nu vor reuși să voteze până la închiderea urnelor deoarece, fiind mai multe buletine de vot pe care trebuie să votăm, timpul de votare crește.

Însă, mai este un aspect la care merită să ne gândim: actualii primari, consilieri locali, județeni și președinți de consilii județene au mandatele valabile până în luna septembrie. Așadar din iunie și până în septembrie, vom avea două rânduri primari, consilieri locali, județeni și președinți de consilii județene: cei în funcție și cei aleși. Și s-ar putea ca cei în funcție, dar care nu mai sunt aleși pentru mandate noi, să nu se mai implice și să nu-mi mai facă treaba pentru care sunt plătiți din banii noștri.

Comasarea alegerilor s-a realizat în numele economisirii de bani. Doar că s-ar putea să se cheltuie și mai mulți bani pentru a suplimenta persoanele din componența secțiilor de votare. Pentru că sunt mai multe urne de votare, vor fi și mai multe buletine de vot care trebuie numărate.

Comasarea alegerilor care s-au mai produs în România, s-au numit generale și au cuprins alegerile prezidențiale cu cele parlamentare. Aceste alegeri au fost în: 1990, 1992, 1996, 2000 și 2004. Doar că situațiile respective aveau mize diferite. Să alegi președintele versus senatori și deputați este o treabă clară. Dar să alegi primar, consilieri locali, președintele consiliului județean, consilieri județeni și europarlamentari presupune 5 buletine de vot separate. Ceea ce poate crea confuzie printre alegători. Mai mult decât atât, faptul că s-a renunțat la organizarea de 2 tururi pentru alegerea primarilor reprezintă o mare pierdere pentru cetățenii români. Sunt mereu avantajați primarii care sunt la putere.

Traversăm o perioadă în care ar fi bine să fim vigilenți și să decidem că nu mai vrem ca în următorii ani să fim conduși de cei care ne conduc din 1990 încoace. Dacă țara noastră a progresat până acum este doar datorită cetățenilor ei serioși, muncitori și cu credință în Dumnezeu. Pentru că politicienii pe care i-am avut până acum, și-au urmărit interesele proprii, s-au îmbogățit, au făcut afaceri cu statul și și-au angajat toate neamurile să lucreze în instituțiile statului.

Autor: Iosua Cofar, Membru BEX Alianta Renașterea Națională


Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.