.st0{fill:#FFFFFF;}

Cum punem capăt aventurilor lui Putin în Ucraina?  

Articole | 22/02/2022

Întrebarea este o preocupare constantă a diplomației occidentale, iar negocierile care au avut loc până acum nu conturează o poartă de scăpare.

Majoritatea materialelor care se publică discută ambițiile lui Putin și motivațiile lui. Puține sunt cele care propun o rețetă concretă pentru stoparea permanentă a ambițiilor despoților ruși.

Cred însă ca am dat peste una, formulată săptămâna trecută de Anne Applebaum. Autoarea cărții Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism (Zorii democrației: tentația seducătoare a autoritarismului), Applebaum e specialistă în studii est-europene.

Pe alocuri o ia razna încercând să înțeleagă est-europenii, dar privindu-l Putin cred că rețeta ei este rezonabilă și merită să fie luată în considerare.

Pe 17 februarie a publicat Why the West's Diplomacy with Russia Keeps Failing (De ce diplomația occidentală cu Rusia continuă să falimenteze). 

Pentru că, spune ea, occidentalii nu știu pe ce limbă să vorbească diplomaților ruși:

"When [Russia's leaders] listen to our diplomats, they don't hear anything that really threatens their position, their power, their personal fortunes"
"Când liderii și oligarhii ruși ascultă la diplomații occidentali, ei nu aud nimic care să le amenințe poziția, puterea, ori averile personale".

Applebaum propune următoarea rețetă:

"despite all of our talk, no one has ever seriously tried to end, rather than simply limit, Russian money laundering in the West, or Russian political or financial influence in the West. No one has taken seriously the idea that Germans should now make themselves independent of Russian gas, or that France should ban political parties that accept Russian money, or that the UK and the US should stop Russian oligarchs from buying property in London and Miami. No one has suggested that the proper response to Putin's information war on our political system would be an information war on his ... "
"În ciuda discursurilor noastre, nimeni nu a încercat în mod serios să pună capăt, în loc de a limita, spălării banilor în Occident a oligarhilor ruși. Nimeni nu a luat în serios noțiunea că germanii ar trebui să devină independenți de gazul Rusiei, sau că Franța ar trebui să interzică partidele politice care acceptă banii Rusiei, sau ca Marea Britanie și SUA să interzică oligarhilor ruși să cumpere proprietăți în Londra și Miami. Nimeni nu a sugerat că cel mai potrivit răspuns la războiul informatic a lui Putin împotriva sistemului nostru politic trebuie să fie un război informatic împotriva lui ..."

Sugestiile lui Applebaum sunt relevante, chiar dacă nu putem fi siguri că vor avea succes.

Dar ele dovedesc că occidentalii se tem de Putin, că diplomația lor e timidă, că diplomații noștri sunt timizi, și că interesele economice ale occidentalilor sunt deasupra intereselor de securitatea națională a Ucrainei și Europei de Est.

Sugestiile lui Applebaum merită să fie încercate, dar nu există voința politică necesară pentru a le aplica. Dl Biden a anunțat că nu va declanșa încă sancțiuni economice împotriva Rusiei, nici nu va restricționa, pe moment, transferurile bancare din SUA în Rusia prin sistemul SWIFT.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.