.st0{fill:#FFFFFF;}

Declinul creștinismului în Occident: ultimele date statistice 

Articole | 18/01/2022

Un trend îngrijorător e confirmat de tot mai multele publicații privind acest subiect: creștinismul din Occident este la muchie. 

La începutul anului, The Telegraph a discutat subiectul, iar un recent studiu din SUA publicat în decembrie indică faptul că doar 65% dintre adulții americani se declară creștini.

Aproape 30% se declară "nones", adică nu aparțin niciunei confesiuni religioase, iar restul se declară atei, evrei, musulmani, hinduși, budiști, etc. Vezi mai multe detalii.

Conform articolului britanic, în Marea Britanie doar 50% din populație se declară creștină, iar procentul ateilor a crescut la peste o treime. 423 de biserici anglicane au fost închise între 2010 și 2019.

Creștinismul occidental își menține o oarecare relevanță prin migrația masivă din lumea a treia.

În 2000, în Spania erau  aproape jumătate de milion de migranți înregistrați. Acum sunt 7,2 milioane. În Spania, creștinismul, atât tradițional catolic, dar mai ales cel neoprotestant, a fost revitalizat prin influxul unui număr mare de imigranți din America Latină. 2% din populația Spaniei este neoprotestantă la ora actuală, conform presei.

Un efect similar l-a avut asupra creștinismului și influxul de imigranți și migranți creștini din Caraibe și Africa, în special al anglicanilor.

Țările misionate de britanici cu secole în urmă trimit astăzi misionari în Marea Britanie pentru revitalizarea creștinismului britanic. La fel în Spania și Portugalia. Spania și Portugalia au încreștinat întreaga emisferă vestică la sud de Rio Bravo, iar acum America Latină reîncreștinează Spania.

Secularizarea este, fără îndoială, responsabilă pentru acest trend nefast. Dar numai într-o oarecare măsură. Secularizarea are de-a face și cu noi, cu dezinteresul nostru de a ne păstra ori proiecta imaginea creștină în spațiul public și politic.

Pentru a înțelege cauzele esențiale ale secularizării, dar și modul în care creștinii pot sista procesul, vă îndemn din nou, așa cum am făcut-o deja în toamnă, să citiți cartea lui Albert Mohler, The Gathering Storm, tradusă în română cu titlul Furtuna Iminentă.

O puteți comanda aici.

Cei care doriți să cumpărați cartea în cantități mai mari sunteți rugați să-l sunați pe Ovidiu la 0724 567 910.

Dr. Mohler identifică patru factori care au dus la secularizare rapidă și marginalizarea creștinismului și a adepților lui:

(1) secularizarea pasivă la nivel individual;

(2) secularizarea activă prin expunerea intenționată a minților noastre la mizeriile zilelor noastre;

(3) secularizarea prin constrângere din partea statului prin adoptarea de legislații anti-valori și anti-creștine; și

(4) atacurile ateilor și al minorităților sexuale împotriva creștinilor în tribunale.

Există și un remediu: evanghelizarea și alfabetizarea biblică personală, iar apoi alfabetizarea la nivel de familie, biserică, cartier și națiune.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.