.st0{fill:#FFFFFF;}

Denunțăm comunismul și totalitarismul! 

Articole | 19/12/2022

Decembrie este o lună specială în istoria României. La începutul lunii sărbătorim frumoasa Unire din 1918, iar la sfârșitul ei prăbușirea comunismului în 1989. Ambele evenimente sunt de o importanță covârșitoare și nu trebuie uitate niciodată. 

Ororile comunismului în România trebuie păstrate în memoria colectivă a tuturor cetățenilor României, așa cum armenii nu pot uita genocidul armean, iar israelienii genocidurile prin care au trecut de multe ori în istoria lor multimilenară. Uciderea a 800.000 de români nevinovați în închisorile și lagărele comuniste nu e un lucru trivial. Este cea mai mare tragedie din istoria noastră. 

Celor interesați în istoria comunismului le ofer o recenzie a unei cărți tocmai publicate în Marea Britanie privind ororile comunismului în închisorile lui Enver Hodja din Albania. Hodja a fost un psihopat, echivalentul lui Mao și Stalin în Europa. În 1967 a demolat mai toate bisericile din Albania, declarând Albania „prima țară atee din lume„. 

Titlul cărții este Like a Prisoner: Stories of Endurance / Asemenea unui prizonier: istoria unei rezistențe. Autorul este Fatos Lubonja, iar cartea o descriere a vieții lui în închisorile comuniste albaneze.  Lubonja ținea un jurnal pe vremea lui Hodja în care nota evenimentele zilei și viața sub comunism. Ținea jurnalul ascuns în fân, în podul grajdului unchiului său. Jurnalul a fost depistat și autorul condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „agitare contra-revoluționară„. Din cei 25 de ani de închisoare, a făcut doar 17 ani, fiind eliberat în 1990 după prăbușirea comunismului în Albania. 

Istorisirile întemnițatului sunt ireale, dar și universale. Ce se petrecea în închisorile lui Hodja se întâmpla și în închisorile lui Dej, Ceaușescu, Stalin și Mao. Foamea era mereu prezentă. Întemnițații își făcuseră un cadru de șah pe dușumea și foloseau bucăți de pâine și coajă ca piese de șah. Până când, într-o zi, un întemnițat nou venit, înfometat fiind, a mâncat uscăturile.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.