.st0{fill:#FFFFFF;}

Dependenți de China: Bibliile Made in China 

Articole | 25/03/2021

Războiul Rece dintre Administrația Biden și China se intensifică și s-a extins și în Europa. La recentul summit Sino-American, reprezentantul chinez a ridicat vocea la omologul lui american, iar China interzice intrarea în China a unor politicieni europeni care critică încălcările drepturilor omului din China.

Războiul Rece, însă, afectează și creștinii din afara Chinei și ne impune dileme etice majore. Puțini dintre noi știm că majoritatea Bibliilor tipărite în lume sunt tipărite în China, țara care asuprește creștinii. E posibil ca Bibliile pe care le citim să fie tipărite de creștinii persecutați ai Chinei.

Cea mai mare tipografie de Biblii din lume se află in Nanjing și are 85.000 de metri pătrați. Până în prezent a tipărit 200 de milioane de Biblii, aproximativ 25 de milioane pe an, în 130 de limbi și pentru 147 de țări. Nu știu dacă și Bibliile în limba română sunt tipărite tot în China. 

Războiul Rece dintre Occident și China afectează și Bibliile, dar și conștiința. Dl Trump a impus tarife pe produsele fabricate în China, inclusiv pe Bibliile importate. Liderii creștini (neoprotestanți și catolici, deopotrivă) l-au criticat pe dl Trump. În final, dl Trump a eliminat "the Bible tax", tarifele pe Bibliile importate din China.

Dilema însă nu o putem mătura sub covor. Bibliile sunt fabricate într-o țară comunistă care persecuta creștinii. Profitul ajunge în buzunarele comuniștilor chinezi. În ultimii ani, comuniștii chinezei au persecutat creștinii mai crunt ca oricând de la Mao încoace. Persecuția este atât de cruntă, încât comuniștii percheziționează casele cetățenilor pentru a confisca Bibliile deținute fără permisiunea statului. Bibliile confiscate, suntem informați, ajung să fie arse.

Xi, însă, a făcut și un ultim pas al nerușinării. În numele adaptării creștinismului la cultura chineză, Biblia în limba chineză / mandarină, a fost răstălmăcita. De exemplu, Ioan 8 a fost schimbat în sensul că finalul incidentului cu femeia acuzată de prostituție e ucisă cu pietre de însuși Mântuitorul.

Exista, deci, niște aspecte etice care e bine să le cunoaștem. Îndrăznesc să spun că reacția editurilor creștine a fost greșită. Globalizarea ne pune multe dileme în față, iar unele dintre ele implică aspecte etice serioase.Acesta este unul dintre ele: dependența voită a creștinilor de un stat comunist pentru a cumpăra o Biblie mai ieftină.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Peter Costea, Președinte Alianța Renașterea Națională


Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.