.st0{fill:#FFFFFF;}

Despre durere: Când Dumnezeu ia aminte (II) 

Articole | 10/01/2022

Despre durere: Când Dumnezeu ia aminte (II)

Am început anul nou cu prima parte a recenziei cărții lui Ross Douthat, The Deep Places, care în limba română s-ar traduce „Adâncurile”. 

Postez astăzi continuarea recenziei. Vă reamintesc că Ross Douthat, autor și editorialist la New York Times, este unul dintre cei mai influenți jurnaliști creștini contemporani.

Pe lângă vizitele medicale, Douthat începe să-și facă o autodiagnoză. Om inteligent și educat, el citește mult în revistele de specialitate despre durere și simptomele pe care le are. Ajunge la concluzia că suferă de boala Lyme (Lyme disease).

Diagnosticată pentru prima dată în SUA în 1973, Lyme disease este atribuită mușcăturilor păduchilor care trăiesc în părul și blana cerbilor și căprioarelor.

Este o boală care până astăzi rămâne incurabilă. În timp, al cincisprezecelea medic care îl examinează pe Douthat și simptomele lui, confirmă că suferă de boala Lyme. Urmează tratamentul.

Din vara lui 2016 până în momentul publicării cărții, Douthat a luat medicamente în fiecare zi. Unele pentru alinarea durerii, iar altele pentru eliminarea toxinelor și infecțiilor din sânge.

În anii durerii, lui Douthat și soției lui li se nasc încă doi copii. Familia decide să vândă casa de lângă pădure din Connecticut, fiind convinsă că prezența masivă a căprioarelor de pe lângă casă a cauzat infectarea lui Ross.

Colapsul pieței imobiliare, însă, previne vinderea imediată a casei. Lasă din preț și în final vând casa la jumătatea prețului cu care au cumpărat-o în 2016.

Douthat descrie două evenimente spirituale care l-au ajutat să confrunte durerea. În 2018 are o conversație cu un călugăr catolic care îi explică rostul durerii din perspectiva catolică:

  1. pedeapsa din partea lui Dumnezeu; 
  2. rafinarea spirituală personală; ori 
  3. durerea ca obstacol din partea satanei atunci când lucrăm cu conștiinciozitate pentru Dumnezeu. Douthat alege să creadă că durerea fizică la care este supus e manifestarea opoziției satanei. Ceea ce îl apropie mai mult de Dumnezeu, citește Biblia mai mult și des, se roagă mai mult și des, și participă la liturghii mai des.

A doua experiență spirituală a fost realizarea că Dumnezeu e cu el, îi cunoaște durerea, și că durerea va avea sfârșit. Experiența aceasta a avut-o după nașterea celui de al treilea copil, într-un weekend petrecut în locurile copilăriei în New Hampsire, pe plaja micuțului sat în care s-a născut și crescut.

Din când în când pe plajă ajungeau, duse de valuri, monede vechi din vasele naufragiate pe coasta Atlanticului cu sute de ani în urmă. Erau numite sand dollars / dolari din nisip deoarece erau acoperiți de grăunțe de nisip.

Localnicii obișnuiau să meargă la plajă pentru rugăciune și cugetare și în căutarea lui Dumnezeu. Unii cereau un semn din partea lui Dumnezeu în momentele dificile ale vieții sub forma unei monede aduse de valuri pe plajă în momentele cugetării.

Douthat face la fel. În mulți  ani pe care i-a trăit în comunitatea de lângă ocean a cerut un astfel de semn din partea lui Dumnezeu în momentele de cumpănă ale vieții, dar nu a găsit nicio confirmare în forma unei monede descoperite pe plajă.

În 2019 însă primește confirmarea așteptată din copilărie. Se plimba pe plajă, cu dureri în trup și ținând în brațe micul copil nou născut.

Cere confirmare de la Dumnezeu că se va vindeca prin găsirea unei monede pe plajă. După un timp de cugetare și rugăciune, intră cu picioarele în apă și vede, spre uimirea lui, o monedă chiar atunci dusă de valuri și care s-a oprit între gleznele lui.

(Pagina 101) Incidentul acesta l-a ajutat mult pe Douthat să-și revină spiritual și să confrunte boala și durerile din trup.

Din acel moment, durerile au început să slăbească, să se rărească, să ia mai puține medicamente, și să aibă parte chiar de ore în șir fără durere în trup.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.