.st0{fill:#FFFFFF;}

Dreptate pentru Basarabia 

Articole | 19/05/2022

Dreptate pentru Basarabia

Finlanda şi Suedia cochetează cu intrarea în NATO iar statele membre, cu excepția Turciei, par gata să le primească.

Motivele sunt uşor de înțeles: – Rusia este o amenințare la adresa acestor țări.

Suedia şi Rusia nu au avut relații prietenoase vreme de multe secole, iar Finlanda a făcut parte din Rusia țaristă din 1809 până în 1918.

Ocupația rusă a Finlandei a fost incomparabilă în cruzime cu modul în care Rusia s-a comportat cu românii de dincolo de Prut şi Nistru.

Jugul țarist în Finlanda a fost unul lejer, pe când cel din Basarabia atroce.

Cel finlandez de lemn, iar cel basarabean de fier.

De ce nu discută nimeni intrarea Basarabiei în NATO? Aderarea ar rezolva o mulțime de probleme de securitate în Europa. Rusia va fi silită să plece din Transnistria, mafia coruptă din Transnistria îşi va pierde influența, iar securitatea României ar fi şi ea garantată.

De ce NATO pare deschisă spre Suedia şi Finlanda, dar tace privind Moldova?

Credem că e vorba de laşitate. NATO pare în permanență a fi o alianță timidă care se teme să nu provoace Rusia. Europa a avut la dispoziție 30 de ani să rezolve conflictul transnistrian, dar gazul şi petrolul rusesc au avut mai multă putere de convingere asupra Germaniei decât expulzarea Rusiei din Basarabia şi eliminarea pericolelor la adresa României.

Românii trebuie să înțeleagă că dacă nu îşi fac auzită vocea şi dacă nu prezintă o listă a doleanțelor la Bruxelles ori în alte foruri europene, vor primit din partea Europei fărâmituri în loc de ceea ce merită.

Există o vorbă în arta negocierilor: în afaceri primeşti ce negociezi, nu ce meriți / in business you get what you negotiate not what you deserve.

Basarabia are dreptul să facă parte din NATO, pe picior de egalitate cu Finlanda şi Suedia. Are dreptul la acelaşi nivel și grad de securitate ca țările scandinave.


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.