.st0{fill:#FFFFFF;}

Emmanuel Macron în România: NATO riscă irelevanța 

Articole | 15/06/2022

Ceva nu este în regulă când liderii occidentali sunt mai îngrijorați ca Rusia să nu piardă războiul din Ucraina decât posibilitatea ca Ucraina să-l piardă. Ori mai puțin îngrijorați dacă Rusia ar câștiga războiul. Liderii occidentali par să sufere de o orbire inexplicabilă.

Singura excepție pare să fie Boris Johnson. Este o orbire care deja a trecut de pragul speculațiilor. Pare să fie o realitate. Cu toate slăbiciunile ei, Administrația Biden încă atenționează privind pericolul Putin. Majoritatea republicanilor și a democraților sunt încă de acord privind necesitatea stopării agresiunii Rusiei, fără compromisuri teritoriale în Ucraina.

O scurtă revizuire a situației politice și militare curente confirmă existența unei dezordini în gândirea occidentală privind războiul. Occidentalii par să trăiască într-o bulă. E, cred, un rezultat al aroganței. Iar est europenii sunt prinși ca într-o menghină între un Occident fără coloană vertebrală și o Rusie agresivă.

Axa Răutății (Axis of Evil) este bine cunoscută: Rusia, China, Iranul, Coreea de Nord. Aceste state deja creionează un sistem global alternativ celui creat de Marile Puteri după 1945. Un sistem politic alternativ, un sistem economic alternativ, un sistem valoric alternativ, un sistem de securitate internațională alternativ. Privind sistemul valoric, am în vedere în primul rând un sistem autoritar, totalitar, antitetic democrației și statului de drept. Sistemul alternativ este în mod natural tentant pentru țările care nu fac parte din Clubul Occidental format din Uniunea Europeană și Lumea Anglo-Saxonă.

Orbirea Occidentului se datorează dezinteresului lui în a accepta diversitatea și insistența de a crea un sistem global după chipul și asemănarea lui. Un exemplu ușor de înțeles pentru cei care mă urmăresc de mulți ani pe Facebook sunt valorile. Majoritatea statelor și civilizațiilor contemporane ale lumii nu împărtășesc valorile seculare occidentale. Dimpotrivă, le resping. Dar Occidentul și Lumea Anglo-Saxonă insistă ca imoralitatea occidentală să fie impusă, promovată și adoptată de restul lumii. Rusia a fost vârful de lance de opoziție împotriva aroganței occidentale în Europa. China și Lumea Musulmană au făcut la fel la nivel mondial. Din aceasta perspectivă, pentru Axa Răutății, Africa, Asia și America Latina sunt aliați naturali.

Orbirea Occidentului pare să fie responsabilă și pentru posibilitatea reală ca Ucraina să piardă războiul. Ajutorul militar occidental a fost anevoios, deloc ferm, indecis, și limitat, în comparație cu nevoile reale ale ucrainenilor pentru a se apăra pe ei înșiși, dar și Europa. Presa ne spune că va mai dura câteva săptămâni pentru ca ajutorul american militar să ajungă în Ucraina, iar apoi militarii ucraineni să învețe să-l folosească, iar apoi să-l aplice pe frontul de război. S-ar putea, însă, să fie prea târziu.

Rusia a știut cum să-și aleagă punctele strategice:

(1) Insula Șerpilor

(2) Blocarea porturilor din Odesa

(3) Blocarea exportului de cereale

(4) Bombardarea silozurilor de cereale din Ucraina. Cerealele Ucrainei au ajuns în mâinile rușilor, nu în mâinile occidentalilor.

În conflictul ucrainean liderii occidentali urmăresc interesul propriu, nu al ucrainenilor ori est europenilor. Macron și Scholz pregătesc o vizită la Kiev. Și Draghi se pare că va fi prezent. Prezența lui Draghi înseamnă bani, iar prezenta celorlalți doi înseamnă promisiuni și presiune ca ucrainenii să facă compromisuri teritoriale cu Rusia.

În aceste condiții, NATO riscă să devină irelevant. Solidaritatea de care liderii occidentali vorbesc cu atâta pasiune e greu de văzut în Ucraina. Implicațiile vor fi majore. Încrederea est europenilor în NATO, dar mai ales în vecinii lor occidentali, riscă să devină fatalitatea primordială a relațiilor dintre Est și Vest.

Autor:Petre Costea, Președinte ARN

Petre scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.