.st0{fill:#FFFFFF;}

Fusion energy sau energia nelimitată? 

Articole | 20/01/2023


Fusion energy ori energia nelimitată?

Luna trecută a fost făcut un anunț istoric care poate a trecut pe lângă majoritatea dintre noi cu viteza lumii: pentru prima dată în istorie oamenii de știință au creat, pentru o clipeală (literalmente!), energie prin procesul fuziunii atomilor. 

Fusion energy se produce când doi atomi fuzionează, iar fuziunea emite energie.

Un laborator din California a scontat această realizare după mulți ani de încercări și eșecuri care au costat sume enorme și au implicat o tehnologie deosebit de complexă. Mass media ne informează că noua sursă de energie ar putea fi "nelimitată, ieftină și nepoluantă" ("unlimited, cheap, clean").

Reacția care generează fusion energy este extrem de complexă și implică lasere gigantice care până în prezent nu au fost făcute.

Conform experților suntem încă la decenii depărtare până când energia prin fuziune va putea fi generată în cantități semnificative și va avea un efect palpabil în viețile noastre.

Unii observatori deja prezic că noua sursă de energie va rezolva problema climei. Iar panourile solare vor fi puse la muzeu în doar 25 de ani, împreună cu turbinele eoliene.

Ele vor fi înlocuite, zic ei, cu "reactoare elegante de fuziune" ("elegant fusion reactors") care vor genera energia de care vom avea nevoie in viitor.

Vise? Probabil. Mai ales când experții ne asigură, în plus, că noua formă de energie nu va mai implica munca enormă din zilele noastre pentru generarea energiei de care avem nevoie. Chiar mai mult, va rezulta și în reducerea săptămânii de muncă de la cinci zile la patru. Dream on?

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.