.st0{fill:#FFFFFF;}

Germania: „gunoiul” Europei? 

Articole | 30/04/2022

Titlul ales pentru astăzi nu e desemnat să șocheze ori să denigreze. Comentariul continuă discuția începută la începutul săptămânii privind Germania ca o mare problemă și dilemă pentru securitatea Europei.

Cuvintele "gunoiul" Europei nu îmi aparțin și nici nu le-aș fi folosit dacă eu aș fi scris cartea recent publicată a lui David Harshanyi: Eurotrash / Gunoiul Europei.

Harshany e ateu, împărtășește tradiția iudaică și e foarte influent în gândirea conservatoare contemporană.

Are o peniță ascuțită și o limbă cu două tăișuri. Doar cineva în postura lui și-ar putea permite să folosească un astfel de vocabular la adresa Uniunii Europene.

Ideea centrală a lui Harshany este că Europa e pe moarte, iar America trebuie să evite rețelele și politicile falimentare ale Europei.

Capul răutăților este, spune Harshanyi, Germania, țara care fabrică nu doar BMW și Mercedes, ci și mult "gunoi", "gunoiul" Germaniei fiind responsabil pentru ireversibilitatea declinului Europei.

Germania, zice el, nu e doar "locomotiva” economică a Europei, dar și "locomotiva” autodistrugerii Europei.

Relevante subiectului nostru sunt în special observațiile lui de pe paginile 65-67 ale cărții. NATO are 30 de țări membre, dintre care majoritatea nu vrea să-și facă contribuția financiară pentru menținerea și întărirea Alianței.

Ele depind de SUA pentru siguranță și securitate. Capul răutăților și exemplul negativ în acest sens, spune  Harshanyi, este Germania.

La o economie de 4 trilioane de dolari, Germania ar trebui să aloce 80 de miliarde de dolari, ori 2% din PIB, pentru apărare. În 2021, Germania a anunțat că va atinge 2% doar în 2031.

Ceea ce îl face pe autor să remarce: 

„Postura caracteristică a Germaniei după Al Doilea Război Mondial a fost să se miște fudulă și fără scop în timp ce îi lovea pe cei din jur cu superioritatea ei morală".  (Pagina 66)
"Germany's characteristic posture since World War II has been to shuffle around on its knees while hitting everyone else over the head with its own moral superiority” 

Aroganța și ipocrizia Germaniei, continuă Harshanyi, sunt evidente și în modul în care se comportă cu țările și economiile mai mici, inclusiv România.

Scrie el:

„Noțiunea că germanii s-ar afla vreodată la nivel de egalitate cu românii, grecii, portughezii ori slovacii a fost totdeauna o fantezie”.
 "The view that Germans would find themselves on equal footing to the Romanians, Greeks, Portuguese, and Slovakians was always a pipe dream”

Asemenea unui profet, Harshany parcă ar fi prezis războiul din Ucraina din anul acesta și presupusa inocență a Germaniei, în timp ce țările estice suferă consecințele agresiunii lui Putin. Scrie, el, din nou:

„Berlinul impune țărilor clientelare să țină piept intruziunilor ruse, în timp ce construiește conducte imenese de gaze naturale pentru a-l îmbogăți pe Vladimir Putin. Berlin face regulile dar le și încalcă" 
"It's Berlin that demands client states stand up to Russian intrusions, while building massive natural gas pipelines that enrich Vladimir Putin. Berlin is the maker of rules, and also the breaker"  .

Hedonismul și menținerea lui la orice cost par să fie obiectivele nedeclarate dar supreme ale Germaniei.

Nepăsarea este pedepsită de Dumnezeu.

Citind recent Ezechiel 16:49 unde profetul scrie despre Sodoma, am intuit că acest stih și descriere a unei civilizații ori societăți parcă ar fi fost scrise pentru Germania zilelor noastre:

"Iată care a fost nelegiuirea sorei tale Sodoma: era îngâmfată, trăia în belşug şi într-o linişte nepăsătoare, ea şi fiicele ei, şi nu sprijinea mâna celui nenorocit şi celui lipsit."


Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.