.st0{fill:#FFFFFF;}

Hatun Tash, apostolul creștin la musulmanii din Marea Britanie (II) 

Articole | 14/09/2021

La început, Tash practica mult rugăciunea, stând în fața moscheilor și rugându-se ore în șir. A fost mult inspirată în acțiunile ei evanghelistice de un pastor american până în 2017 când pastorul s-a reîntors în SUA și ea a rămas singură.

 De mulți ani, zilele ei sunt identice: zilnic vestește mesajul mântuitor în Hyde Park, iar în zilele de închinare, merge la moscheile din Marea Britanie, stă în fața clădirilor și rostește mesajul lui Hristos.

La început, musulmanii au crezut că e nebună. Până când a început să le spună că se închină unui profet fals / false prophet, unui "pedofil".

 În timp și-a modificat mesajul pentru a atrage atenția celor din jurul ei. La început ținea pancarte cu mesajul "Christ loves you / Hristos te iubește", dar acest mesaj nu a atras atenția. Când, însă, a început să critice esența islamului, oamenii s-au oprit uimiți, întrebând-o "what's wrong with you sister / nu te simți bine, soră"?

În timp, Tash a început să-i provoace pe musulmani la dezbateri privind credința lor. Unii imami au invitat-o la discuții, sperând să o aducă înapoi la islam. Tash, însă, rămânea persistentă pe poziții: "Mohamed este un profet fals"; "Mohamed a fost un pedofil";  "Islamul este o religie falsă".

Încetul cu încetul zeci de bărbați au început să se strângă pe lângă ea în interiorul moscheilor, inclusiv imami. În martie 2020, înainte de lockdown, săptămânal ținea studii despre creștinism (Bible studies) cu până la 800 de musulmani. Tash era surprinsă de lipsa de cunoștințe a musulmanilor despre religia lor și inabilitatea imamilor de a-și apăra religia ori explica credința.

"Exista o singură Biblie, spunea Tash, dar 26 de Coranuri, și altele încă se scriu". Prin asta, Tash explica musulmanilor că, spre deosebire de Biblie, există 26 de versiuni diferite ale Coranului. Nu există o versiune finală. Încă se descoperă manuscrise vechi de mai bine de 1000 de ani, scrise de "sfinți" ori "teologi" musulmani de care nu știa nimeni până acum.

[NOTĂ: Saci întregi de astfel de manuscrise au fost găsiți în Yemen, ascunse în zidurile unei case vechi]

Autoritățile islamice încă citesc aceste manuscrise pentru a determina dacă să fie incluse în Coran sau nu.

"Your Koran is full of holes … Coranul vostru este plin de găuri", a început să strige Tash pentru a atrage atenția musulmanilor. "Mesajul Bibliei este consistent, mesajul Coranului nu", le spune ea. A făcut 26 de găuri într-un Coran, pe care îl ținea deasupra capului să-și ilustreze mesajul. Un bărbat i-a furat Coranul cu găuri și Tash și-a făcut altul.

Reacția musulmanilor a fost și rămâne în general ostilă. Primește, zice Tash, 500 de mesaje electronice pe zi, majoritatea covârșitoare dintre ele fiind ostile / hate mail. Incidente frecvente se petrec și la Speakers' Corner. Când vorbește, o păzește poliția. De multe ori a fost amenințată cu moartea de musulmanii trecători.

Uneori, unii bărbați trec pe lângă polițiști și o scuipă, o îmbrâncesc, ori o aruncă la pământ. De câteva ori a fost lovită cu cuțitul și tăiată. O data a început să-i curgă sângele, dar a refuzat să fie dusă la spital. Doi bărbați au ținut-o în picioare să poată vorbi. A continuat să vorbească până a început să amețească, moment în care a fost dusă la spital.

Cu o altă ocazie, un bărbat și-a deschis fermoarul și și-a expus organele genitale. Alții i-au rupt microfonul. Într-o situație extremă, mărturisește Tash, "they tried to chop my had off … au încercat să-mi taie capul …" Nu de puține ori a propovăduit Evanghelia și în ploaie, uneori doar la o singură persoană, ori la cei care alergau să se adăpostească.

Tash a fost arestată de multe ori și reținută până la 23 de ore de fiecare dată. Conform legilor britanice, în cel mult 24 de ore persoanele arestate trebuie oficial acuzate de o infracțiune anume. În cazul ei, nu a încălcat nicio lege, dar abuzul poliției, spune ea, era desemnat să o descurajeze să mai propovăduiască.

În final, zice ea, problemele cu care se confruntă sunt incidente mici, puse lângă obiectul suprem: "they have to turn to Lord Jesus Christ / trebuie să se întoarcă la Domnul Iisus Hristos".


Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.