.st0{fill:#FFFFFF;}

Hotel California sau cum devii prizonierul Uniunii Europene. Cazul Ungariei și Poloniei 

Articole | 10/02/2022

“UE dovedește o abilitate deosebită să ne facă și să ne țină prizonieri. Uneori împotriva voinței noastre.

Ne ademenește cu tentații irezistibile, iar când obiectăm ni se spune că vom fi pedepsiți. Că nu există drum înapoi.

Trebuie să facem cu ni se spune. Într-un sens asemenea celor care intră în Hotelul California și mai pot ieși.

Luna aceasta se împlinesc 45 de ani de când, în 1977, The Eagles – unii dintre voi vi-i amintiți –  au lansat Hotel California, un single care până în ziua de astăzi a rămas o piesă de rezistență a faimosului grup american.

Liricul piesei povestește istoria unui călător care, obosit de mult drum, trage peste noapte la Hotel California, dar nu i se mai permite să plece.

Versurile finale ale șlagărului parcă au prevestit modul de relaționare al EU și al birocraților ei față de țările conduse de guverne eurosceptice sau naționaliste.

Hotel California are un secret nocturn, un ritual tenebros, un masacru zilnic. Înspăimântat de ceea ce vede, călătorul vrea să scape, dar nu poate.

Cuvintele finale ale șlagărului au rămas memorabile:

“Relax, said the night man/ We are programmed to receive / You can check out any time you like / But you can never leave“
“Relaxează-te, zice paznicul de noapte. Suntem programați să primim / Poți pleca oricând vrei / dar nu poți ieși niciodată”.

În situația asta se află Polonia și Ungaria în acești ani de război psihologic cu elita păgână din Bruxelles.

Obosite după 45 de ani de comunism, Polonia și Ungaria au cedat tentațiilor occidentale.

S-au alăturat concertului european sperând să își revină după oboseala și stresul acumulat pe vremea comunismului și asupririi sovietice.

Doar să-și dea seama că UE caută să-și devoreze membrii. Mesajul e același: poți pleca dacă vrei, dar nu poți ieși niciodată din UE. Penalizările sunt enorme.

Jocul acesta a fost aplicat de UE Marii Britanii. În 2016 britanicii au spus clar că vor să iasă din UE, dar UE a amânat divorțul vreme de 4 ani, sperând că întârzierile și obstacolele îi vor face pe britanici să se răzgândească.

Doar după ce conservatorii britanici au scontat un succes masiv la alegerile din 2019 / 2020 a priceput UE că decizia britanicilor este finală și ireversibilă și că trebuie respectată.

Și tocmai aici este una din marile probleme ale elitei din Bruxelles: nu se obișnuiește cu democrația. Nu respectă democrația. Nu poate accepta deciziile democrat luate de cetățenii unor țări din UE. Când elitei nu-i convine un lucru, își va folosi pârghiile să pedepsească, să impună obedientă.

Polonia și Ungaria sunt țări conservatoare. Nu acceptă, nu promovează și nici nu agreează cu valorile europene care de fapt sunt anti-valori și anti-creștine.

În loc să priceapă că democrația impune diversitate de opinii și nu unanimitate în gândire și politici, UE caută uniformizarea prin politici de constrângeri.

Recent, Comisia Europeană a propus înghețarea fondurilor europene pentru Ungaria și Polonia înainte de luna aprilie în cazul în care ele nu “respectă statul de drept”.

Pandemia ne-a făcut pe toți prizonierii UE. Împrumuturile enorme făcute pe vremea pandemiei au fost făcute de UE la nivel colectiv, nu de țările membre la nivel individual. Datoriile vor trebui plătite înapoi UE nu băncilor de la care UE a împrumutat banii.

Ceea ce va face țările membre să se gândească de două ori dacă vor ori pot să plece din Hotelul California care este UE.

Acesta este doar un mic exemplu. UE și-a învățat lecția din experiența cu Brexitul. E mai ușor să intri și mai greu să pleci. Masacrul este general și toți suntem forțați să participăm la măcelul valorilor care are loc în fiecare zi, asemenea unui ritual, “in the master’s chambers ( în camera mare a stăpânului" UE.)

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.