.st0{fill:#FFFFFF;}

Identitatea creștină apărată de români 

Articole | 01/07/2023

În Europa, identitatea creștină a fost apărată de poporul român.

Rare, chiar foarte rare, sunt cărțile scrise de autori occidentali care au ceva pozitiv de spus la adresa est-europenilor și în special a românilor. O carte recent publicată recunoaște și apreciază rolul esențial al românilor în păstrarea și apărarea identității creștine în Europa. Astfel de cărți sunt rarități și când apar, fiecare român trebuie să le cunoască și să le promoveze.

La sfârșitul lui 2022 Raymond Ibrahim a publicat Defenders of the West: The Christian Heroes who Stood Against Islam / Apărătorii Occidentului: Eroii creștini care s-au împotrivit islamului. [Ofer o recenzie a cărții în engleză https://thefederalist.com/…/an-unapologetic-defense-of…/]

Ibrahim este expert în islam, a scris extensiv privind subiectul, a publicat mai multe cărți privind natura prin excelență agresivă și jihadistă a islamului, cărți privind genocidul creștinilor în țările musulmane, a predat la institute de învățământ superior din Marea Britanie și SUA, și a instruit cadre militare americane privind gândirea islamică.

Un rezultat al acestei imense expertize este cartea erudită tocmai publicată de el. Pentru a scrie cartea Ibrahim a făcut muncă de cercetare în arhivele otomane, europene și în Orientul Mijlociu. Cartea are opt capitole, fiecare capitol fiind alocat unui personaj istoric european / creștin care a luptat împotriva musulmanilor cu scopul de a apăra nu doar ținuturile părinților lor, dar și creștinismul și identitatea creștină a europenilor.

Printre cei opt mari eroi ai rezistenței împotriva islamului se află și Iancu de Hunedoara și Vlad Țepeș. Albanezul George Kastrioti / Skanderbeg este și el menționat. Ceilalți luptători sunt britanici, spanioli ori francezi care au stopat expansiunea musulmană în sudul Europei occidentale ori care au luptat în Țara Sfântă pentru eliberarea ei de sub jugul musulman.

Doi eroi români din opt este remarcabil. Trebuie să fie o mândrie pentru fiecare dintre noi ca români. O mândrie nu doar pentru că am dat ceva esențial și de mare valoare Europei, istoriei și creștinismului, dar și pentru că am făcut-o vreme de aproape jumătate de mileniu.

Doi din opt înseamnă un sfert! Nu e o chestiune trivială când un cărturar occidental ne atribuie nouă, românilor, un sfert din eforturile pentru păstrarea identității creștine în Europa.

Iancu și Vlad, însă, sunt doar două nume din multele personalități istorice române care au apărat creștinismul. Putem spune că am început cu Mircea cel Bătrân și ne-am continuat datoria cu cinste până în Secolul XIX când am dat Europei pe Tudor Vladimirescu, un alt apărător al creștinismului, și, în final, generația care a dat lovitura de grație Imperiului Otoman în Europa, în 1877, la Plevna.

Nu cred că mai este vreo altă națiune în Europa care să fi adus un aport atât de mare la protejarea identității creștine în Europa, atât în timp (jumătate de mileniu) cât privind și numărul de ființe umane jertfite de părinții noștri pentru a apăra creștinismul. Nu uităm pe Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit și alți români curajoși care au ținut piept asalturilor musulmane.

Occidentul a făcut compromis cu musulmanii după Bătălia de la Lepanto și ne-a lăsat pe noi, est-europenii, să apărăm credința. Ei s-au reprofilat pe negustorie și comerț cu musulmanii și au intervenit doar să influențeze, în folosul lor, raportul de putere între Rusia Țaristă și Imperiul Otoman.

Nu ne-am bucurat de respectul ori aprecierea Occidentului pentru contribuția enormă făcută de părinții noștri la păstrarea și apărarea identității creștine în Europa. Și nici nu trebuie să ne așteptăm. Occidentul secularist nu va aprecia niciodată faptele și realizările noastre. În timp ce occidentalii atacau ei înșiși creștinismul în universitățile occidentale, promovând ateismul și ireverența față de credință, părinții noștri mureau pentru creștinism.

În plus, Occidentul ne-a și trădat. Brîncoveanu și copiii lui au fost decapitați de către otomani în prezența ambasadorilor occidentali.

În acest context, e cu totul lăudabil când un intelectual de anvergura lui Raymond Ibrahim recunoaște rolul crucial al părinților noștri și modul cum au apărat și păstrat identitatea creștină în Europa.

Și tot în acest context, apreciez – și nu cred că este doar la voia întâmplării – că un grup de cetățeni români au lansat o inițiativă legislativă cetățenească luna trecută pentru a desemna luna iunie drept luna a identității creștine în România. Efortul lor lăudabil se aliniază perfect cu moștenirea lăsată nouă de părinții noștri pentru a păstra și promova identitatea creștină în România.

Nu știu să existe un alt efort similar în alte țări europene.

Nădăjduiesc că ceea ce a început în România să fie de bun augur. Dacă până acum câteva generații identitatea creștină era periclitată de otomani, acum ea este periclitată de occidentali.

Am încrederea, însă, că vom reuși. Am supraviețuit o jumătate de mileniu de atacuri musulmane și le vom supraviețui și pe cele hedoniste, ateiste și occidentale.

Sprijiniți acest proiect! Strângeți semnături! Accesați: https://identitate-crestina.ro/

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

identitatea creștină
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.