.st0{fill:#FFFFFF;}

Îngrijorătorul proiect de lege pentru acordarea dreptului de inițiativă legislativă SRI și SIE 

Articole | 09/06/2022

Un aspect fundamental al democrației este menținerea în permanență a puterii politice și legislative în mâinile cetățenilor și împiedicarea subminării acestei autorități.

Proiectul de lege recent scurs în public conform căruia SRI și SIE ar putea dobândi autoritatea inițiativei legislative este nu doar îngrijorător, dar și o amenințare la adresa democrației române. Ne amintește de anii de dinainte de 1989: Securitatea ca braț forte al PCR pus deasupra legii.

Democrațiile stabile și istorice nu permit acest lucru și, dimpotrivă, mențin un permanent și din scurt „congressional oversight” a serviciilor de informații și de siguranță.

Imaginați-vă CIA ori FBI în SUA, ambele creaturi legislative, să dobândească autoritatea fundamentală deținută de Congres ori Senat: inițiativa legislativă. Într-un astfel de caz, sfârșitul democrației americane deja s-ar reliefa la orizont. Congressional oversight înseamnă supravegherea îndeaproape a serviciilor de informații și de siguranță de către legiuitori pentru a preveni suprimarea democrației și a libertăților noastre.

Constituția României nu conferă autoritatea inițiativei legislative serviciilor de informații, ci doar cetățenilor (prin 100.000 de semnături valabile), guvernului și legiuitorilor. Adică cetățenilor țării, în mod direct ori indirect.

Interesele legitime ale serviciilor de informații pot ușor fi adresate de cetățeni, guvern, ori parlamentari prin atribuțiile lor în domeniul inițiativei legislative.

Preocuparea și mai mare, însă, trebuie să fie cu legiuitorii pe care cetățenii i-au ales. Modul în care ei gândesc privind subiectul este eronat și dovedește că nu se gândește suficient de matur ori aprofundat când e vorba de legislație în general. Legea propusă nu mi se pare a fi o gafă, ci o acțiune intenționat eronată.

Anticipez că legea va fi atacată la CCR și declarată neconstituțională în caz că va trece prin Parlament.

Autor:Petre Costea, Președinte ARN

Petre scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.