.st0{fill:#FFFFFF;}

Ioan Buteanu – Revoluționarul de la 1848 

Articole | 23/05/2023

    • Cine a fost Ioan Buteanu?

Ioan Buteanu s-a născut în anul 1821, în Sighetu Marmației, pe atunci comitatul de Maramureș, în Imperiul Austriac, și a decedat la 23 mai 1849, în localitatea Iosășel, în Imperiu.

El a fost unul dintre liderii revoluționari români din Transilvania. În perioada Revoluției de la 1848, el a deținut funcția de prefect al Zărandului în perioada 1848 – 1849. Descendența sa este dintr-o veche familie nobilă din Țara Chioarului.

    • Studiile medii și universitare

Gimnaziul îl face la Baia Mare și Carei, iar studiile universitare în drept la Cluj și Zagreb. A fost timp de trei ani cancelist (curtea de apel a Transilvaniei) la Tabula Regia din Târgu Mureș.

După  obținerea diplomei de avocat s-a stabilit în orașul Abrud, unde evenimentele din 1848 îl găsesc în activitate. Apoi,  generalul austriac Anton Puchner l-a pus în funcția de administrator al Zărandului, iar Comitetul Național Român l-a desemnat prefect în acea regiune.

    • Caracterul lui Ioan Buteanu

Ioan Buteanu nu a fost doar un simplu revoluționar, ci și un mare patriot care s-a interesat de popor. Vedem că a renunțat la el însuși pentru binele aproapelui său. Profesia de cancelist pe durata de trei ani a fost una exemplară.

El a mai luptat pentru binele fiecărui cetățean al acestei țări. Alături de istoricul Nicolae Bălcescu și revoluționarul Avram Iancu, Buteanu a promovat sinceritatea și transparența unui funcționar public de caracter. Pentru toate aceste fapte de înaltă clasă a plătit cu moartea prin spânzurare în 23 mai 1849, nu departe de troița din imaginea de mai jos.

Ioan Buteanu
Ioan Buteanu – Revoluționarul de la 1848 Ioan Buteanu s-a născut în anul 1821, în Sighetu Marmației, pe atunci comitatul de Maramureș, în Imperiul Austriac, și a decedat la 23 mai 1849, în localitatea Iosășel, în Imperiu.

Mormântul lui Ioan Buteanu de la Țebea.

            Partidul Alianța Renașterea Națională (ARN) a fost prezent la Gurahonț, pe 21 mai 2023, la festivitatea de comemorare a 174 de ani de la moartea acestui erou. Alianța Renașterea Națională susține valorile creștine și pe cele naționale. Promovăm cultura și tradiția românească și considerăm că eroii nu ar trebui uitați niciodată.    

  

Ioan Buteanu
Ioan Buteanu – Revoluționarul de la 1848 Ioan Buteanu s-a născut în anul 1821, în Sighetu Marmației, pe atunci comitatul de Maramureș, în Imperiul Austriac, și a decedat la 23 mai 1849, în localitatea Iosășel, în Imperiu.

Monumentul lui Ioan Buteanu din Gurahonț, ridicat în anul 1934.

Alianța Renașterea Națională aduce un omagiu acestui erou care a pus sacrificiul personal în slujba interesului public, dovedind astfel că în lume nu există un gest mai nobil și mai sfânt decât să-ţi dai viaţa pentru semenii tăi şi pentru Patrie.                  

Puteți găsi datele de contact ale partidului Alianța Renașterea Națională și la secțiunea CONTACT.                                               

Istoric Beserman Claudiu

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.