.st0{fill:#FFFFFF;}

Marea trădare națională: distrugerea independenței energetice a României 

Articole | 22/04/2022

Privim cu îngrijorare contorul pompelor de combustibil, facturile la curent și gaze și prețurile în creștere la alimente.

În buzunarele noastre sunt bani mai puțini iar în conturile bancare ale giganților energetici sumele cresc. Politicienii României, servili politicilor climaterice ale UE, au ratat șansa de a transforma România într-o țară independentă din punct de vedere energetic.

Norvegia se îmbogățește peste noapte din resursele ei energetice, iar România sărăcește, cu toate că resursele ei energetice sunt abundente. Atât de abundente, încât de ani buni România ar fi putut deveni independentă din punct de vedere al energiei.

Am ratat șansa. Toate partidele politice la putere din ultimii zece ani sunt vinovate pentru dependența crasă a României de resursele energetice ale țărilor terțe, inclusiv ale Rusiei.

Avem cărbuni, avem țiței, avem gaze naturale. Din abundență. Pe uscat și în platforma maritimă a României din jurul Insulei Șerpilor. Am ratat exploatarea resurselor energetice de lângă Insula Șerpilor.

Ai noștri nu au știut cum să negocieze cu Exxon, cea mai mare firma energetică din lume. Exxon a plecat, gazele au rămas în adâncul pământului, am cumpărat gaze naturale din alte părți, am devenit dependenți de alții.

Dacă politicienii noștri aveau mai multă minte, Exxon încă era în spațiul economic românesc, iar prezența ei ar fi atras după sine prezența politică și militară a SUA în spațiul românesc și în Marea Neagră.

Lucrurile acestea ne-ar fi prins bine în aceste zile de primăvară și război. Am fi fost independenți din punct de vedere energetic.

Am fi vândut gaze naturale și țiței la prețuri pe care nu le vom mai vedea mulți ani. Am fi putut pune veniturile acestea în trezoreria statului, am fi putut ajuta pe cei în nevoi, am fi putut contracara ori domoli inflația.

Am putea spune, cu o oarecare măsură de certitudine, că Insula Șerpilor nu ar fi ajuns pe mâinile lui Putin. Activitatea economică a firmelor americane din jurul Insulei, foarte probabil, ar fi modificat planurile agresive ale lui Putin.

Plătim un preț mare pentru politicile fără înțelepciune și viziune ale politicienilor bine cunoscuți care sunt responsabili pentru falimentarea industriei energetice a României: Dragnea, Cioloș, Orban, Citu, Iohannis.

România e atașată ideologiei și politicilor climaterice ale UE care au dus la falimentarea industriei energetice ale UE și la prețurile imense pe care le vedem la pompe. Grație Brexitului, Marea Britanie se descurcă. Recent, britanicii au deschis noi perimetre de exploatare de gaze naturale și țiței în Marea Nordului.

Conturile bancare ale firmelor norvegiene cresc vizibil, de pe urma vânzărilor masive la prețuri exorbitante. Doar România, bogată și binecuvântată, e codașă, când ar putea fi fruntașă.

Poate spuneți că legea offshore curent dezbătută ne va scoate din impas. Recomand cetățenilor să nu se lase amăgiți.

Aleșii ne spun să ne așteptăm la rezultate pozitive începând din 2026-2027, după 5 ani de criză. Când războiul din Ucraina se va încheia, UE va pune din nou presiune pe România să pună capac sondelor și să închidă minele.

În 2021 UE a aprobat aproape 30 de miliarde de euro pentru România (fonduri rambursabile și nerambursabile), din care 41% să fie folosite pentru "tranziția" României de la fossil fuels (resursele energetice tradiționale), la renewable energy (surse de energie regenerabile), adică 12 miliarde de euro.

Asta înseamnă că Uniunea Europeană, nu România, determină politică energetică a României. Până în 2032, minele de cărbuni vor trebui închise. La fel și termocentralele termice. Corect: în 10 ani de acum.

Am ratat șansa de a transforma România, în folosul românilor, într-o putere energetică (an energy powerhouse), într-o țară independentă din punct de vedere energetic.

Aleșii noștri ne vor face și mai dependenți de alții, astfel încât românii vor pune banii lor în buzunarele altora în loc ca alții să bună bani în buzunarele lor.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completă formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.