.st0{fill:#FFFFFF;}

Marquis de Sade – apostolul depravării 

Articole | 29/04/2023


Daca ați uitat cumva, vă readuc aminte că Europa „creștină” sau „civilizată” cum încă insistă unii comentatori să o numească, a dat omenirii unele dintre cele mai mizerabile ființe umane cunoscute istoriei.

De Sade e unul dintre ei. Îl putem numi „apostolul” depravării și putem spune același lucru și despre Siegmund Freud, „apostolul” emancipării sexuale.

Lista depravaților Europei e lungă și la ea zilnic se adaugă noi nume. Iar după astfel de depravați sunt numite străzi, muzee, instituții, programe de burse, ca nu cumva să uităm depravarea și nenorocirile pe care acești oameni le-au adus asupra continentului nostru.

Astăzi mă opresc la depravatul de Sade. Luna trecută mi-a ajuns la birou o carte tocmai publicată privind manuscrisul (atribuit) lui de Sade și descoperit în Bastille.

Manuscrisul e unul care ar putea fi categorizat în mod direct și fără rețineri ca fiind unul demonic.

Intitulat, 120 de zile în Sodoma (120 Days of Sodom), manuscrisul are undeva pe la 157.000 de cuvinte, 14 metri (aproximativ 40 de picioare) lungime, și a fost scris în 37 de zile la lumina luminărilor pe când de Sade era încă întemnițat în Bastille.

De fapt, de Sade el însuși își numește manuscrisul :

„cea mai depravată poveste spusă vreodată de când a început lumea”.
„120 Days of Sodom”, „the most impure tale ever written since the world began”.

De Sade descrie „libertatea sexuală” totală pe care și-o imaginează într-un castel unde timp de 4 luni săvârșește cele mai abominabile păcate carnale imaginabile.

Cu câteva zile înainte de 14 iulie 1789, când a căzut Bastille, de Sade a fost transferat la o casă de nebuni, nu înainte, însă, de a ascunde manuscrisul într-o spărtură a imensei Bastille.

Cartea pe care am achiziționat-o nu este de fapt manuscrisul lui de Sade. Este o istorie, mai mult sau mai puțin corectă, a depravării care caracteriza elita politică, intelectuală și (din nefericire) eclezială, din Franța Secolului XVIII. Nu mi-am luat inima în dinți să citesc cartea. Nu încă.

E destul, însă, să citești doar titlurile celor 15 capitole care formează cartea. Titlul Capitolului 6, de exemplu, e zguduitor: Tirania poftelor trupești. (The Tyrrany of Lust).

Autorul cărții este Joel Warner, iar titlul : Blestemul lui Marquis de Sade: Un excroc notoriu, un manuscris mitic și cel mai mare scandal din istoria literaturii (The Curse of Marquis de Sade: A Notorious Scoundrel, a Mythical Manuscript, and the Biggest Scandal in Literary History).

În februarie, New York Times a publicat o recenzie a cărții pe care vi-o pun la dispoziție. 

Titlul recenziei spune și el multe:

A new book by Joel Warner traces the fate of the parchment on which the infamous author wrote "120 Days of Sodom," a trail involving scholars, aristocrats and thieves - and lots of money. 

O nouă carte a lui Joel Warner trasează soarta unui manuscris în care autorul a scris "120 de zile in Sodoma", o incursiune în timp care implică oameni învățați, aristocrați și hoți - și o grămadă de bani ..."

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.