.st0{fill:#FFFFFF;}

Ne iubim copiii, nepoții și nepoatele, dar … 

Articole | 16/01/2023

La un anumit moment în viață e vremea despărțirii. Copiii deveniți adulți trebuie să meargă pe picioarele lor așa cum puii zboară din cuibul mamei după ce învață să zboare și să-și găsească singuri hrana.

Asta este natura lucrurilor și parte din viața fiecăruia dintre noi. La unii dintre noi despărțirea s-a petrecut mai devreme în viață, iar la alții mai târziu.

La unii dintre noi despărțirea s-a produs ca urmare a unor evenimente tragice asupra cărora nu am avut control, ori la o vârstă fragedă, iar la alții se produce mai târziu sau de fel.

Dar, mai devreme sau mai târziu, despărțirea trebuie să aibă loc. Despărțirea e sănătoasă. Asta este opinia lui Dave Ramsey, expert in finanțe, creștin practicant și unul dintre cei mai influenți experți în finanțe din lume.

Când Dave Ramsey vorbește, milioane de oameni ascultă. I-am urmărit și eu o emisiune săptămâna trecută la TBN, iar acum câteva zile un comentariu al lui a fost distribuit masiv în mass-media.

Dave Ramsey își întemeiază expertiza financiară pe Sfintele Scripturi. Conform lui Ramsey, munca e o valoare, acumularea de capital prin economisiri o prioritate, iar investiții înțelepte și răbdarea sunt principii care inevitabil duc la succes financiar.

Ramsey observa că aproape jumătate din tinerii americani între 18 și 29 de ani încă locuiesc cu părinții lor.

Din diverse motive, unele bine întemeiate, iar altele nu tocmai. Unii încă sunt la școală, alții trec prin destrămări de familii, alții și-au pierdut locul de muncă. Dar unii rămân în casa părinților fără temei.

Se bucura de hrana mamei și compania tatălui și de abundența pe care o găsesc în frigider. Dar timpul tace și trece, iar separarea inevitabilă nu se mai produce.

Problema fundamentală cu cei din urmă, spune Ramsey, este că, în loc să folosească banii economisiți pentru a-și pregăti o viață de familie ori un "cuib" al lor, ei își cheltuiesc banii pe lucruri nefolositoare și de lux. L

ista acestor lucruri e lungă: îmbrăcăminte luxoasă, mașini, dispozitive electronice / gadgets de ultimă generație și alte obiecte de lux care nu sunt tocmai necesare și care de fapt înseamnă risipă de bani.

Ramsey remarca faptul că viața nu funcționează în felul acesta. Ea funcționează după alte principii. Zice el: "you cannot avoid life / nu poți evita realitățile vieții. Mama nu te va putea ajuta la infinit".

Poate că și unii dintre cei care citesc aceste rânduri se confruntă cu situații similare în familiile lor.

Din nou, nu criticăm tinerii care locuiesc sub același acoperiș cu părinții lor. Dar, încă de la zidirea lumii, am fost desemnați să "părăsim pe tata și pe mama" și să ne clădim o viață separată.

Să zburăm din cuibul părinților și să ne asigurăm singuri hrana cea de toate zilele. Să formăm familii după chipul și asemănarea celor din care am plecat și în care ne-am format.

Îndemnăm pe tineri, și nu numai, să urmeze sfaturile lui Ramsey, dar si ale Sfintelor Scripturi în materie de finanțe și aspectele economice ale vieții cotidiene.

Sunt sfaturi prețioase, ancorate în Sfintele Scripturi, și adeverite de experiența a milioane de oameni care au urmat expertiza în finanțe a lui Ramsey.

Din oameni îndatorați altora financiar au devenit oameni care dau, știind că, în final, "e mai bine să dai decât să primești".

Iată, pe scurt, cheia succesului economic și profesional!

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.