.st0{fill:#FFFFFF;}

No es bueno, Mr. Biden! 

Articole | 18/01/2023

Democrația și statul de drept sunt realizări remarcabile și de vârf ale comunității umane. Din nefericire, ele nu s-au bucurat niciodată de o recunoaștere ori aplicabilitate universală.

Atât timp cât exista state de tip paria, cum sunt Coreea de Nord, China ori Venezuela, și atât timp cât aproape un sfert din populația umanității trăiește în regimuri nedemocratice, afirmația introductivă rămâne în picioare.

Tocmai de aceea, aceia dintre noi care am fost înzestrați cu mai multă educație și poziții influente în societate decât mulți dintre semenii noștri, avem obligația să atenționăm cetățenii asupra pericolelor care le pândesc și periclitează libertatea, democrația și statul de drept. Dar și, unde este nevoie, să tragem la răspundere guvernanții pentru încălcările drepturilor noastre civile.

Evenimentele ireale petrecute în Brazilia doar acum zece (10) zile dovedesc că amenințările la adresa democrației sunt reale.

Comportamentul suporterilor fostului Președinte Jair Bolsonaro este inacceptabil. Atacurile bolsonariștilor împotriva Parlamentului, a Palatului Prezidențial și a Curții Supreme sunt ofensatoare și trebuie denunțate. Fără rezerve. Sunt nejustificabile. Din fericire, structurile administrative din Brazilia au reacționat la timp și au evitat agravarea crizei.

Într-o democrație toate disputele de acest gen trebuie rezolvate în mod civilizat, în tribunale și prin dezbateri civilizate și libere. Fără excepție.

Brazilia, însă, este un exemplu relativ trecător în comparație cu alte țări din America Latină pe care le-am vizitat în ultimii ani și unde situația e mult mai agravată.

Peru trece în aceste zile prin convulsiuni politice care îi periclitează stabilitatea politică și democrația. Președintele Castillo a fost întemnițat de către Parlament pentru încălcarea Constituției și așteaptă să fie judecat, în timp ce milioane de suporteri ai lui demonstrează pe străzile țării pentru restaurarea Președintelui.

În țara vecină, Bolivia, Pedro Camacho, liderul mișcării conservatoare, a fost pus în arest preventiv pentru 4 luni în Santa Cruz, iar președintele actual e și el într-o poziție delicată.

În Chile, acum 2 ani studenții au lansat cea mai mare acțiune de destabilizare politică a țării din 1973 încoace.

Iar Venezuela rămâne aceeași Venezuelă socialistă și autoritară care a fost de mai bine de un deceniu.

Antidemocrația e molipsitoare și un virus care ne poate infecta pe oricare dintre noi. Suntem ființe "decăzute" din punct de vedere moral, iar tendințele spre autoritarism există în fiecare dintre noi.

Tendințele antidemocratice, însă, se manifestă și la Casa Albă. Săptămâna trecută au ieșit la iveală mesaje electronice între Casa Alba și Facebook din 2021 în care Casa Albă solicita managerilor Facebook să cenzureze mesajele lui Tucker Carlson privind COVID-19 și vaccinurile.

E știut de toată lumea că Tucker e cel mai influent jurnalist din Statele Unite, un conservator autentic, și critic aspru la adresa Administrației Biden.

Facebook a respins solicitarea Casei Albe, dar irită insistența Casei Albe. Ceea ce mă duce înapoi la fraza de început a comentariului: tendințele antidemocratice există peste tot, inclusiv în cercurile apropriate dlui Biden. Ceea ce "no es bueno", ori, cum se spunea în Bihor în anii copilăriei mele, "îi bai"!

Este de nepermis pentru clasa politică să încerce să influențeze în acest mod discursul și dezbaterile publice privind subiecte de interes național.

Clasa politică o poate face prin canalele bine cunoscute: declarații de presă, interviuri la canalele media și platforme asemănătoare.

Comportamentul Casei Albe în relația cu Facebook conține un iz fascist și totalitar. Alianța dintre clasa politică și mass-media nu e permisă într-o democrație. Dimpotrivă, este o amenințare.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.