.st0{fill:#FFFFFF;}

Descoperim Noi Resurse Naturale în 2023. Cât Obține România Cu Adevărat? 

Articole | 27/06/2023

Resurse naturale în valoare de 2,1 miliarde de dolari: câți din banii aceștia vor ajunge în buzunarul tău?

Presa ne informează că OMV a descoperit recent în Oltenia 30 de milioane de barili de țiței. Asta înseamnă, la prețul aproximativ curent de 70 de dolari un baril, resurse naturale în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

E bogată țara noastră! Dar întrebarea cea mai importantă este: cât din bogăția ei ajunge în buzunarul nostru? Suntem îndreptățiți să punem întrebarea aceasta deoarece Constituția ne face stăpâni pe bogățiile țării.

Având în vedere bogăția țării noastre, am convingerea că Romania ar putea ajunge Polonia rapid din urma prin aceste resurse naturale care le deține și ar putea chiar să o ia înaintea ei din punct de vedere economic. Avem resurse naturale și bogății minerale mai multe decât Polonia, dar nu avem o clasă politică pricepută la gospodărirea țării și mai ales a economiei. Dl Ciolacu tocmai a prins hățurile României si ceea ce declară el privind obiectivele lui pentru România cam scârțâie. Voi reveni asupra subiectului sper săptămâna viitoare.

Dar, revenind la bogățiile României, e bine să ne întrebăm, din nou, cât de mult ne îmbogățesc ele pe noi? Ori cât de mult îmbogățesc ele pe alții? 28% până în 30% din bogăția Norvegiei provine din resurse naturale: gazele naturale și țiței. Adică, până la 30% din banii pe care norvegienii îi au în buzunar vin din bogățiile ei naturale energetice.

De ce nu e și la noi așa? Acum doar 60 de ani Norvegia era o țară agrară și înapoiată. Descoperirea resurselor enorme de țiței și gaze naturale în Marea Nordului a transformat Norvegia peste noapte. Industria energetică a stimulat la rândul ei alte industrii. Practic, în Norvegia nu există nicio industrie care să nu fi fost stimulată sau dezvoltată ca rezultat al succesului industriei energetice.

România ar fi putut demult să ajungă la același nivel. Dar clasa politică actuală, interesată mai mult să țină puterea politică decât să conducă țara spre un succes economic real, este frâna principală în calea progresului economic al României.

OMV a dovedit, de asemenea, că nu urmărește îmbogățirea românilor, ci mai degrabă a acționarilor lui. Este o problemă de etică care implică nu doar OMV, ci mai toate companiile multinaționale. Recent OMV a acționat România într-un proces de arbitraj la Paris pe motiv că nu-și primește partea din resursele energetice ale Mării Negre la care crede că este îndreptățită. România, spune OMV, a încălcat legea offshore.

Suveranitatea economică este unul dintre principiile pe care le promovez. România trebuie să-și afirme suveranitatea asupra acestor resurse naturale, iar politicienii trebuie să le administreze în folosul nostru.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

resurse naturale
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.