.st0{fill:#FFFFFF;}

O Europa care sărăcește 

Articole | 16/09/2023

Nu îmi face plăcere să revin la acest subiect pe care deja l-am discutat recent, dar chiar și presa din România a început să-l abordeze. Aproape o treime din europeni mănâncă mai puțin ca acum un an din lipsa de bani și datorită prețurilor ridicate la alimente cauzate de inflație. Unii mănâncă de doar două ori pe zi, în loc de obișnuitele trei mese pe zi.

Mai mulți europeni întâmpină dificultăți să-și plătească facturile anul acesta decât anul trecut. Un număr în creștere de europeni călătoresc mai puțin anul acesta în comparație cu anul trecut. Iar jumătate dintre ei zic că își încălzesc mai rar casele.

Unul dintre indiciile care reflectă această imagine tristă sunt cantitățile în creștere de alimente și ajutoare donate de organizațiile caritabile persoanelor în nevoi. Chiar trist este și articolul alăturat, privind creșterea sărăciei în Marea Britanie.

Clădirea Parlamentului Britanic, de exemplu, se deteriorează, britanicii neavând cele 200 de milioane de lire sterline pentru a o repara. Oameni în anii 40 și 50 ai vieții au devenit disperați ca urmare a pierderii locurilor de muncă și nu mai au energia ori voința să se reprofileze profesional pentru a începe cariere noi.

Economia Suediei gâfâie. Moneda suedeză a scăzut cu 17,5% în ultimele 18 luni în paritatea ei cu euro, dar suedezii încă resping adoptarea euro ca monedă națională.

Piața imobiliara din Suedia e în declin vertiginos, iar suedezii au devenit peste noapte printre cei mai îndatorați cetățeni ai UE. Datoriile suedezilor sunt de două ori mai mari decât datoriile germanilor ori ale italienilor.

Industria auto din Germania este și ea în declin, mai ales producția de mașini electrice.

Anul 2024 trebuie să aducă o clasă politică nouă la cârma României și a Europei. Europa nu mai are acel simțământ al priorităților și al pragmatismului care au făcut-o un succes în trecut. Clasa politică insistă să adopte legislații stranii (a se vedea cele privind clima, de exemplu), în loc să dreagă economia continentului.

Autor: Petre Costea, Președinte ARN


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.