.st0{fill:#FFFFFF;}

Omul din arenă 

Articole | 29/04/2022

Omul din arenă (the man in the arena)

Pe 23 aprilie 1910 Theodore Roosevelt a ținut o alocuțiune la Sorbona care a fost etichetată drept cea mai elocventă (sau una dintre cele mai elocvente) alocuțiuni ale secolului trecut, și unul dintre cele mai mari discursuri din istorie.

Am dat peste o analiză a discursului lui cu prilejul unei recente apariții editoriale privind viața acestui mare om de stat. The Speech of the Century: Remembering Teddy Roosevelt's The Man in the Arena.

Redau mai jos paragraful rămas celebru și relevant până astăzi. Dar relevant de fapt încă de la incepția civilizației și până în ultimele zile apocaliptice care ne sunt hărăzite să le trăim.

Adevărații eroi și oameni valoroși sunt cei care luptă în arenă :  

  • Luptă cinstit. 
  • Luptă chiar și când știu că nu vor birui. 
  • Luptă pentru o cauză nobilă.
  • Luptă chiar și când au rămas singurii care încă mai luptă.
  • Luptă fără să le pese dacă au susținători ori nu.
  • Luptă pentru o cauză încredințată lor de Autoritatea Supremă.
  • Luptă chiar și atunci când sunt huiduiți. Când li se spune că nu au nicio șansă. Că nu merită. Că se irosesc și irosesc resursele altora. Că dau cu pumnul în vânt. Că se luptă cu morile de vânt.
  • Luptă când vântul le este îngăduitor ori potrivnic.
  • Luptă "lupta cea bună" care le-a fost încredințată de Marele Stăpân.

Tipul acesta de om a fost numit de Roosevelt "the man in the arena (omul din arenă").

Dedic comentariul de astăzi colegilor mei din Alianța Renașterea Națională, femei și bărbați care luptă în arenă.

Sunt "oamenii din arenă" care își cunosc chemarea, vocația, cine i-a chemat la luptă, cine îi întărește să lupte, și cine îi va ține tari să lupte "lupta cea bună" pentru Adevăr, Credință și Familie.

Iată cum comenta Roosevelt caracterul unor astfel de oameni:


It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

Mulțumim criticilor. Mulțumim că existați.

Dar amintim că cei care critică oamenii din arenă devin vedete pentru o zi, ori o vreme, dar niciodată ei înșiși oamenii din arenă, pe ai căror umeri se reazămă Împărăția.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.