.st0{fill:#FFFFFF;}

Omul Ratzinger 

Articole | 30/01/2023

Un om remarcabil, cu o viață lungă, dar plină de realizări, a trecut în veșnicie la sfârșitul anului trecut: omul Ratzinger. A fost, într-un sens, un om la fel ca oricare dintre noi.

A făcut greșeli și alegeri pe alocuri greșite în viață, dar a învățat din eșecuri și greșeli și și-a sfârșit alergarea în mod desăvârșit cu cuvintele – spun cei care au fost martori la trecerea lui în eternitate – „te iubesc, Doamne!”

În momentele iminentei treceri la viața eternă, atenția lui a fost îndreptată către Mântuitorul. Este o mărturie frumoasă, una care încurajează și din care putem învăța fiecare dintre noi: în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, atenția noastră se cuvine să fie îndreptată către Acela care ne iubește.

Am citit multe opinii privind viața Papei Ratzinger. Dintre ele vă recomand aceast articol.

În timpul celor 95 de ani de viață a trecut prin multe. A fost martor al evoluției la viteza luminii a evenimentelor istorice din viața lui (inclusiv războiul lui Putin), a mutațiilor sociale, a dezvoltării tehnologice fără precedent din ultimul secol.

A fost martor la ascensiunea și prăbușirea nazismului, a fascismului, a comunismului: trei sisteme ideologice și politice ostile creștinismului.

A fost martor la mutațiile sociale din anii vieții lui, secularizarea profundă, legalizarea avortului, revoluția sexuală, legalizarea divorțului, globalizarea, dezvoltarea tehnologiei care la rândul ei a facilitat extinderea păcătoșeniei omenești până la marginile pământului, și, curent, transformarea societății umane într-o societate digitală.

A fost martor la mutații sociale la care nici cele mai diabolice minți nu s-au fi putut gândi cu doar o generație în urmă: curmarea vieții copiilor nenăscuți, eutanasia, suicidul asistat, căsătoriile între persoane de același sex, și – incredibil – aportul chiar al unor segmente din Trupul lui Hristos, la pervertirea globală, nu la emanciparea ei din păcătoșeniile sociale pe care le vedem cu ochii noștri astăzi.

Dar omul Ratzinger este omul care prin toate aceste schimbări a rămas atașat valorilor, doctrinei creștine, Sfintelor Scripturi. Și-a ancorat viața în Stânca Veacurilor. În Stânca Veșniciei care nu se clatină, nu se schimbă, ci rămâne ancorată în eternitate asemenea unui far de lumină la țărmul mării.

Viața omului Ratzinger, însă, nu a fost perfectă. Istoricii spun că în anii 60 și 70 a fost influențat de marxism și revoluția sexuală, alăturându-se unor grupuri "progresiste" din sfera religiei. Dar diversiunea lui a fost temporară.

Examinând cu deamănuntul Sfintele Scripturi, s-a ancorat în Adevăr, rămânând convins până la moarte de adevărurile și valorile ei.

Traseul vieții omului Ratzinger nu e neobișnuit. Și înaintașii noștri în credință au avut momente de îndoială ori slăbiciune. Înainte de a fi omul Petru, piatra pe care Hristos și-a zidit Biserica, el a fost omul Simon, o persoană imatură, dar în devenire. Înainte de a fi Sfântul Apostol Pavel, cel mai inteligent și perseverent dintre creștini, el a fost omul Saul.

Mulți dintre noi trecem ori am trecut prin astfel de stagii în viață. Dar începuturile slabe sunt irelevante.

La fel sunt și perioadele slabe din viața prin care trecem. Cel mai important în viață, însă, este să ne terminăm alergarea cu bine.

Gândindu-mă la viața omului Ratzinger, mi-au venit în minte cuvintele Înțeleptului Eclesiast: „Mai bun este sfârșitul unui lucru decât începutul lui”.

Aceasta se cuvine să fie și ținta finală a vieții noastre și a celor care vin după noi: să încheiem Maratonul vieții cu bine. Să-l terminăm cu Hristos, cu zâmbetul pe buze, și tot pe buze cu ultimele cuvinte exprimate de omul Ratzinger înainte de a-și da duhul: „Te iubesc, Doamne!”

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.