.st0{fill:#FFFFFF;}

Pastor arestat după slujba considerată ilegală de autorități 

Articole | 11/05/2021

Pastorul polonez din Canada, Artur Pawlowski care a alungat poliția din biserică a fost arestat pe autostradă după desfășurarea unei slujbe, considerată ilegală de autorități.

Istoria pastorului Artur Pawlowski

Artur Pawlowski povestește cum a fugit din Polonia și a fost adus în Canada cu promisiuni de libertate religioasă. Familia sa a fost asigurată că Canada este o țară sigură și liberă, în care nu vor fi persecutați pentru convingerile lor religioase. După ce a deschis o afacere în Grecia, familia Pawlowski a decis să se mute în Canada pentru ceea ce li s-a spus că va fi un nou început într-o țară liberă.

"Eu nu lucrez cu Gestapo": Artur Pawlowski afirmă că a fugit din Polonia comunistă crezând că Canada este o țară liberă.

Primul predicator din istoria Canadei arestat pentru predicare

În locul libertății religioase care le-a fost promisă, Pawlowski a ajuns să fie primul predicator din istoria Canadei arestat pentru predicarea cuvântului lui Dumnezeu într-un spațiu public. Pawlowski ar fi fost hărțuit pentru serviciile publice pe care le oferea, în cadrul cărora hrănea mii de oameni fără adăpost. În Canada hrănirea persoanelor fără adăpost este interzisă prin lege, dar Pawlowski și-a asumat sarcina de a-i ajuta pe cei care altfel ar fi respinși de societate.

“Nu colaborez cu naziștii, nu lucrez cu Gestapo”. El a adăugat că "vor să dea un exemplu cu un pastor creștin" pentru a-i speria pe creștini și pe evrei.

Prima intervenției ilegale a poliției

Ofițerii de poliție nu veniseră personal la biserica lui, "până într-o zi când au venit", a declarat Pawlowski pentru National File. De la începutul restricțiilor impuse de COVID, Pawlowski a primit aproape 30 de amenzi pentru încălcarea protocoalelor de carantină.

"Am fugit din Grecia"a spus Pawlowski. "Canada ne-a oferit un nou început, o țară nouă în care, culmea ironiei, ne-au spus că drepturile noastre vor fi respectate."

El a adăugat că i s-a promis: "Nimeni nu ne va urmări pentru credința noastră și iată-mă aici apărându-mi drepturile, pur și simplu pentru că am crezut în biserică, am crezut în Dumnezeu și mi-am deschis ușa pentru enoriașii care vor să se închine lui Dumnezeu în pace".

Printre acestea se numără 11 amenzi pe care Pawlowski le-a primit pentru găzduirea slujbei de Crăciun în decembrie.

"În decembrie, guvernul Canadei a anunțat că anulează amenzile", a spus pastorul.

"Nu poți ține serviciul religios, nu te poți ruga, nu poți cânta. Nu poți trăi, ești prizonier în propria casă."

Pawlowski adunase 1.000 de canadieni, hrănindu-i pe cei fără adăpost și împărțind cadouri, în timp ce erau înconjurați de trupe de polițiști înarmați.

Poliția canadiană recurge la intimidare

După acest eveniment, Pawlowski spune că poliția locală a început să îl intimideze în biserica sa. "Nu poți anula Crăciunul, nu-l poți anula pe Dumnezeu", a declarat Pawlowski pentru National File.

Primul videoclip al lui Pawlowski, în care acesta dă afară poliția din biserica sa, în ziua de Paște, a devenit viral aproape imediat. În acel weekend a fost cel mai vizionat videoclip de pe internet, acumulând milioane de vizualizări. Pawlowski a declarat pentru National File că el credea că lucrurile aveau să se oprească aici.

"Cum îndrăzniți să veniți cu uniformele voastre să intimidați adunări pașnice, oameni care se roagă, oameni care cântă Domnului", a spus Pawlowski.

"Singurul lucru pe care îl aveam pe inimă era să le spun: Ieșiți."

El a adăugat că a început în mod pașnic, dar când poliția a refuzat să plece, "am început să ridic vocea. Am spus să ieșiți, ieșiți. Cineva a numărat de câte ori a trebuit să le spun să iasă, a fost de peste 30 de ori."

În urma atenției publice și a tulburării provocate de acest incident, Pawlowski a crezut că nu se vor mai întoarce.

Totuși, după cum se vede, nu a fost așa. "După aceea, chiar am crezut că mă vor lăsa în pace, mai ales în urma atenției publice și rușinii provocate la nivel internațional."

El a adăugat: "Pe neașteptate, la ultimul serviciu religios, aud o bătaie în ușă".

"Au adus echipa de forțe speciale (SWAT) la biserică. Am deschis ușa și am început să vorbesc cu ei. Aveam de gând să port o conversație pașnică." 

Pawlowski a explicat: "Mi-au dat acest ordin judecătoresc și au vrut să intre. Am început să citesc documentul, dar erau însoțiți de o doamnă care mă tot întrerupea."

Apoi a explicat că le-a spus să vorbească cu avocatul său. "Nu colaborez cu naziștii, nu lucrez cu Gestapo."

A doua încercare de interzicere a serviciului religios

Poliția s-a întors însoțită de o echipă de forțe speciale (SWAT) și de o femeie care i-a înmânat ordinul judecătoresc lui Artur, prin care i se solicita:

"Pârâtul, Artur Pawlowski, împreună cu orice altă persoană aflată în incintă, va permite accesul oricărui agent executiv care se prezintă fără preaviz, în intervalul orar 8:00 - 20:00, pentru ca acesta să-și exercite atribuțiile prevăzute la articolul 59 din lege."

Scopul acestui ordin judecătoresc este acela de a ocoli codul penal canadian care interzice intervenția asupra unui cleric sau a unui serviciu religios.

Codul penal (R.S.C., 1985, c. C-46) prevede clar: 176 (1) Se face vinovată de o infracțiune și este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de cel mult 2 ani sau se face vinovată de o infracțiune pedepsită prin condamnare sumară orice persoană care prin amenințări sau prin forță, obstrucționează sau împiedică în mod ilegal sau încearcă să obstrucționeze sau să împiedice un preot/pastor să oficieze un serviciu religios sau spiritual sau să îndeplinească orice altă funcție legată de vocația sa; sau știind că un preot/pastor este pe punctul de a oficia serviciul religios, este în drum spre sau se întoarce de la îndeplinirea oricăreia dintre sarcinile sau funcțiile menționate la alineatul (a)

Ordinul judecătoresc permite, de asemenea, forțelor de ordine să îl aresteze pe Pawlowski sau, "orice altă persoană care refuză să permită accesul unui ofițer executiv în incintă, îl împiedică sau interferează cu acesta în exercitarea atribuțiilor sale".

Arestarea în forță a pastorului Artur Pawlowski

Această ordonanță judecătorească autorizează un numai arestarea lui Pawlowski și a oricărei persoane care îi este alături fără mandat, ci dă poliției permisiunea de a merge oriunde crede că s-ar putea afla Pawlowski, inclusiv la biroul sau la domiciliul său.

Articol scris de Kim Coulter

Sursa: https://nationalfile.com/

Articol tradus de : Eliza Voicu.


Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.