.st0{fill:#FFFFFF;}

Pensiile din România anului 2024 

Articole | 19/03/2024

Pensiile în România

În România există discrepanțe majore între județe în ceea ce privește pensia medie, care este de 2.289 de lei, potrivit ultimelor date statistice din februarie 2024. Pe primele locuri se află București și Hunedoara cu 3.040 lei/lună, Constanța cu 2.441 lei/lună și Argeș cu 2.425 lei/lună, iar pe ultimele locuri se află Giurgiu cu 1.827 lei/lună, Vrancea cu 1.826 lei/lună și Botoșani cu 1.810 lei/lună.

Dincolo de discrepanțele pe județe, cel mai prost stau pensionarii care au lucrat în agricultură, pensia medie pentru aceștia fiind de 550 de lei/lună. Din cei peste 4,6 milioane de pensionari din România, 488.605 persoane au lucrat în agricultură. Iar cei care au lucrat doar în agricultură sunt peste 84.000 de persoane (conform datelor din ianuarie 2024), iar pensia medie între aceștia este de 901 lei. Imaginați-vă: cum pot trăi oamenii din acești bani în România?

Mai mult, 1,2 milioane de oameni trăiesc cu o pensie minimă de 1.125 de lei pe lună.

Pentru că 2024 este an electoral, guvernul le-a promis pensionarilor o creștere medie de 40% în două etape, din ianuarie și septembrie 2024. Deocamdată, cetățenii nu pot decât să spere că acestea nu sunt simple promisiuni precum creșterile promise profesorilor în urma grevei de la sfârșitul anului școlar 2022-2023.

Această majorare a pensiilor necesită 25 de miliarde de lei în plus față de plata obișnuită a pensiilor, bani pe care statul speră să îi obțină din taxe și impozite.

Principalele probleme cu pensiile din România sunt următoarele:

  • Avem multe pensii foarte mici, mult sub pensia medie;
  • Avem destul de multe pensii speciale, care sunt de multe ori mai mari decât pensia medie;
  • Sunt mulți pensionari bugetari care iau și pensie și salariu, iar acest cumul costă statul foarte mulți bani.

Cea mai mare pensie specială plătită în România este de peste 58.000 de lei, adică peste 11.800 de euro pe lună, și aparține unui angajat din sistemul de justiție. Această pensie este de 50 de ori mai mare decât pensia minimă din țară. Astfel de discrepanțe nu sunt normale!

Articol realizat de Iosua Cofar, Membru în Biroul executiv al Partidului Alianța Renașterea Națională


Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.