.st0{fill:#FFFFFF;}

Planul feminist original pentru egalitatea femeilor : căsătorie, familie și integritate sexuală 

Articole | 19/07/2021

14 IULIE 2021 de ALEXANDRA DESANCTIS

În noua ei carte, Erika Bachiochi prezintă o viziune convingătoare a egalității și fericirii feminine, care îmbrățișează capacitatea unei femei de a avea copii și încurajează virtutea sexuală și căsătoriile puternice ca antidot al dificultăților pe care avortul nu poate spera niciodată să le rezolve.

În ianuarie, la puțin peste o sută de ani după ce femeile au câștigat dreptul la vot, Kamala Harris a fost inaugurată drept prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite.

Deși sunt în dezacord profund cu politica vicepreședintelui nostru, a fost remarcabil să asistăm la o femeie realizând ceva care nu cu mult timp în urmă ar fi fost de neimaginat.

Datorită schimbărilor importante din ultimul secol, femeile din Statele Unite se află astăzi într-o poziție socială mult mai avantajoasă decât în 1920, în moduri cruciale și incontestabile, dintre care dreptul de a vota pentru ele însele.

Chiar și așa, nemulțumirea semnificativă persistă în rândul femeilor americane. Poate că o mamă dorește să rămână acasă cu copiii ei cu normă întreagă, dar finanțele familiei și costul ridicat al vieții nu-i permit asta.

Poate că o mamă mai în vârstă speră să aibă un loc de muncă, în timp ce echilibrează căsătoria și familia și caută un aranjament cu jumătate de normă care să facă posibilă reușita la ambele, dar lipsa unor oportunități de locuri muncă flexibile face din asta o dificultate.

Așa cum a sugerat dezbaterea națională din ultimul deceniu cu privire la întrebarea dacă femeile pot „avea totul” - și intensificată de valul recent de povești #MeToo  care expun o cultură sexuală disfuncțională afectată de comunicare greșită și chiar violență – sentimentul rămâne pe tot spectrul politic că, în ciuda tuturor progresele din secolul trecut, femeia americană modernă continuă să aibă dificultăți.

Poate în mod surprinzător, acest sentiment de nemulțumire pare cel mai puternic și cel mai răspândit în rândul feministelor progresiste, chiar dacă și-au atins atâtea obiective pentru refacerea societății.

Acestea sunt membrii așa-numitului al treilea val al mișcării feministe, care a început cu lupta pentru votul femeilor, a luat o turnură cu :

“The Feminine Mystique „ de Betty Friedan

și apoi s-a împletit cu Revoluția Sexuală din anii 1960 și 70, cu ramificații semnificative.

De ce însăși femeile care par să fi atins atât de mult din ceea ce cereau: slăbirea pe scară largă a moravurilor sexuale, divorțul legalizat fără culpă, accesul ușor la diferite metode de contracepție și avortul la cerere, par de asemenea, să fie cel mai puțin mulțumite de status quo (poziția obținută)?

În noua ei carte,

“The Rights of Women: Reclaiming a Lost Vision” 
tradus „Drepturile femeilor Recuperarea unei viziuni pierdute”,

erudita în drept Erika Bachiochi (colega mea de la Centrul de Etică și Politici Publice) prezintă argumentul pentru care feministele moderne rămân dezamăgite.

În opinia ei, mișcarea a trădat viziunea fundamentală a înaintașilor săi, făcând din avort o componentă crucială a căutării egalității feminine.

O contradicție profundă

Cartea se concentrează în jurul unui argument pe care Bachiochi l-a susținut în mod convingător de multe ori înainte, într-un set de lucrari care conturează în mod coerent ceea ce numește „contradicția profundă” dintre sentimentul autentic pro-femeie și avort.

Însă ea își pune cel mai mare accent în această carte, prezentând în special opera feministei timpurii Mary Wollstonecraft ca un ghid pentru cititorul modern care dorește să înțeleagă cum ar putea arăta un feminism înfloritor.

Bachiochi scrie că problema cu mișcarea modernă a femeilor nu se găsește în critica discriminării anti-femei din anii 1960 și 70, o critică cu care pare să simpatizeze.

„Problema cu mișcarea de astăzi constă, mai degrabă, în aproape abandonarea viziunii sale morale originale a lui Wollstonecraft”,

scrie ea, „una care a susținut drepturile femeilor astfel încât femeile, alături de bărbați, să își poată îndeplini virtuos îndatoririle familiale și sociale”.

Folosind gândirea lui Wollstonecraft ca o viziune model pentru egalitatea dintre bărbați și femei, Bachiochi pune degetul exact acolo unde lucrurile au mers prost, susținând că feminismul contemporan nu a reușit să promoveze egalitatea și drepturile femeilor, deoarece mișcarea a respins gândirea feministă timpurie și a început să nege importanța moralității, în special în domeniul sexualității.

Potrivit lui Wollstonecraft, progresele în egalitatea și oportunitățile feminine ar necesita accentuarea creșterii virtuții, obiectiv pe care l-a stabilit atât pentru bărbați, cât și pentru femei. 

Departe de a denunța etica sexuală ca un obstacol în calea fericirii feminine, primele feministe credeau că virtutea în acest tărâm, printre altele, era cheia realizării unei adevărate egalități între sexe.

Bărbații se vor ridica la nivelul a ceea ce cereau femeile, au argumentat ei, și au îndemnat femeile și bărbații să urmărească integritatea și cunoașterea în serviciul îndatoririlor lor sociale și familiale.

Bachiochi intră pe fir, contrastând accentul pe virtute cu insistența mișcării feministe moderne asupra libertinajului sexual ca o condiție prealabilă pentru libertatea și împlinirea femeilor.

În loc să recunoască valoarea posesiei de sine și a responsabilității familiale, activistele actuale pentru drepturile femeilor tind să se concentreze în primul rând pe autonomia și plăcerea femeilor, bazându-se pe avort în special pentru a face sexul aparent lipsit de consecințe.

Din descrierea lor, realizarea egalității feminine necesită posibilitatea femeilor să se angajeze în relații sexuale și să se îndepărteze de consecințe în același mod în care bărbații sunt capabili să o facă.

Este o temă pe care Bachiochi o prezintă adesea în cealaltă lucrare a ei și pe larg pe parcursul cărții:

Justiția necesită un răspuns social la faptul asimetriei reproductive, dar este profund anti-femeie să abordăm această asimetrie, așa cum fac feministele progresiste, tratând corpurile femeilor ca dacă ar funcționa ca cele ale bărbaților, ceea ce lasă în cele din urmă sarcina reproducerii numai asupra femeilor.

Deși cele mai multe feministe astăzi nu reușesc fie să-și dea seama, fie să recunoască, fidelitatea lor față de avortul ca alegere, face ca egalitatea femeilor să depindă de tratarea corpului unei femei ca și cum ar trebui să funcționeze ca cea a unui bărbat, o viziune care nu reușește să promoveze egalitatea și, de fapt, împuternicește în continuare partea masculină să vadă femeia ca o pradă.

După cum subliniază Bachiochi, avortul legal face ca sarcina să fie chiar mai mult o „problemă feminină” decât ar fi altfel. Dacă o femeie însărcinată alege să continue să-și poarte copilul nenăscut împotriva dorințelor tatălui copilului, ea este lăsată singură să facă față consecințelor - pentru că, la urma urmei, ar fi putut alege avortul.

Feminismul și revoluția sexuală

Cartea lui Bachiochi este bine deservită de familiaritatea ei cu Wollstonecraft, deși cititorii care caută informații despre modul în care gândirea feministă timpurie poartă dezbaterile moderne vor dori să se concentreze asupra celei de-a doua jumătăți a cărții.

Cu capitole despre Betty Friedan și feminismul celui de-al doilea val, dependența și economia de piață și implicațiile juridice ale asimetriei sexuale, Bachiochi dezvoltă ideea cel mai bine, oferind cititorilor o privire convingătoare asupra istoriei relevante și o viziune feministă mai robustă care ne-ar putea ajuta astăzi.

O dată sau de două ori, Bachiochi scrie că cauza drepturilor femeilor poate avea succes numai dacă este dezlegată de „excesele revoluției sexuale”.

Aș fi certat cu această frază, doar pentru că ceea ce Bachiochi însuși identifică drept problemă este într-adevăr rațiunea de a fi a acelei revoluții: angajamentul față de libertinajul sexual, care se bazează pe avortul ca alegere, disponibil pe tot parcursul sarcinii.

Nu în excesele sale, ci mai degrabă în logica sa, revoluția sexuală a otrăvit fântâna împuternicirii feminine și egalitatea între sexe.

Pentru a fi corect, Bachiochi știe asta bine. Ea susține că feministele s-au îndepărtat de viziunea morală a lui Wollstonecraft, în detrimentul lor, atunci când

„au îmbrățișat din toată inima avortul ca remediu. . . drept sine qua non al libertății și egalității femeilor ".

Fructele acestui eșec sunt evidente peste tot în agenda politică și în retorica liderilor feministi de astăzi.

Confruntată de faptul că atât de multe femei americane rămân nefericite, în ciuda victoriilor feministelor din al doilea val, strigătul feministului din al treilea val a fost: Dă-ne mai mult!

Divorțul fără culpă și creșterea abruptă a sexului extraconjugal nu au permis succesul la locul de muncă sau satisfacerea experiențelor sexuale ocazionale?

Poate, susțin ei, acest lucru se datorează faptului că guvernul nostru nu a fost construit având ca scop plăcerea feminină.

Alegerea avortului pare să facă nenumărate femei nefericite? Poate că asta se datorează faptului că încă nu am șters stigmatul social din jurul avortului.

Contracepția ușor accesibilă și avortul la cerere nu au rezolvat dilema nefericirii feminine?

Poate că acest lucru se datorează faptului că niciuna dintre ele nu este încă finanțată integral de guvern.

Pe scurt, feministele din al doilea val au cerut o autonomie sexuală completă și, în ciuda faptului că au primit ceea ce cereau, au descoperit câteva decenii mai târziu că succesul lor nu a sporit împlinirea femeilor.


Cerând încetarea legăturilor tradiționale, de-a lungul vieții, și crearea unui regim politic care împuternicește femeile să intre și să părăsească relațiile sexuale în același mod ca și bărbații - distrugând consecințele cu ajutorul avortului - feministele au creat o situație care necesită ca femeile nemulțumite să apeleze la guvern pentru sprijin.


În loc să pună sub semnul întrebării premisa autonomiei sexuale ca adevărata libertate, mișcarea modernă a femeilor se menține în speranța greșită că un amestec de programe guvernamentală nouă și mai bună va rezolva problemele femeilor.

In această tristă stare de fapt, Bachiochi injectează un simț și o inspirație atât de necesare :

„Ni se spune acum că libertatea și egalitatea ar trebui să includă acel act care rupe prima legătură a afecțiunii umane, între o mamă și copilul ei nenăscut”,

 scrie ea în introducerea sa, o rezumare emoționantă a clarității pe care o oferă de-a lungul timpului.

Cum ne putem aștepta ca femeile să înflorească atunci când societatea noastră îmbrățișează minciuna ca egalitate feminină și cere victimizarea mamei însărcinate împotriva copilul ei vulnerabil?

Cu această carte, Bachiochi a prezentat un contraargument convingător narațiunii predominante, descriind o noțiune de egalitate și fericire feminină care îmbrățișează capacitatea unei femei de a avea copii, încurajând virtutea sexuală și căsătoriile puternice ca antidot al inegalităților și nedreptăților pe care avortul nu poate spera niciodată a le rezolva.

Despre autoare: Alexandra DeSanctis


Alexandra DeSanctis este scriitoare la National Review și la Centrul de Etică și Politici Publice. Ea este gazetar pentru blogul Catholic Herald’s Chapter House și vorbește frecvent pentru publicul din facultate despre politica avortului și mișcarea pro-viață.


A absolvit în 2016 Universitatea Notre Dame, unde a studiat științe politice, teologie și Constituție.


Urmăriți-o pe Twitter: @xan_desanctis

Sursa: https://www.thepublicdiscourse.com/2021/07/76785/

Traducere echipa media ARN

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.